Іракська армія намагається витіснити курдів з контрольованих ними територій.

Багдад зумів перебрати контроль над частиною багатої на нафту провінції Кіркук на півночі Іраку.

 

 

«Прем'єр-міністр Гейдар аль-Абаді доручив військовикам залагодити безпеку в Кіркуку за взаємодії з місцевим населенням і бійцями курдського народного ополчення пешмерґа», – так продекларував свої дії Багдад в офіційній заяві. Тим часом, за версією Ради безпеки регіонального уряду Курдистану, Багдад «проводить наступ з боку міста Таза (розташованого на південь від Кіркука, – Z) з наміром увійти в місто Кіркук, зайняти авіабазу К1 і нафтові родовища».

 

Інформаційна аґенція Reuters з покликом на свої джерела в реґіоні подає, що підрозділи іракської армії рухаються в північному напрямку від Тази, і що мова йде про «масштабну операцію». За даними аґенції, іракські військовики й курди вже встигли обмінялися артилерійським вогнем.

 

Варто нагадати, що на початку жовтня закінчився встановлений Багдадом терміну, протягом якого загони пешмерґа повинні були полишити райони Кіркуку, зайняті 2014 року під час боротьби з бойовиками «Ісламської держави», котрі намагалися встановити контроль над реґіоном.

 

Провінція Кіркук, яка не входить до складу Іракського Курдистану, є однією зі спірних територій між курдською автономією і центральним урядом у Багдаді. Після вигнання бойовиків ІДІЛ більшу частину цього регіону контролюють бійці пешмерґа.

 

25 вересня курди, попри протести Багдада і критику міжнародної спільноти, провели референдум про незалежність. Голосування проходило, зокрема, й у контрольованих ними районах провінції Кіркук. Майже 93 відсотки учасників референдуму виступили за незалежність Іракського Курдистану від Іраку.

16.10.2017