В Австрії проходять дострокові парламентські вибори.

Соціологія прогнозує досить високий результат правопопулістській Австрійській партії свободи (Freiheitliche Partei Österreichs FPÖ).

 

 

У виборах  до нижньої палати австрійського парламенту – Національної ради, – які проходять в неділю, 15 жовтня, в Австрії беруть участь 16 партій, з них 10 – на федеральному рівні. Згідно з даними соціологічних досліджень, з 6,4 мільйона австрійських виборців близько одного мільйона осіб до останнього моменту ще не вирішили, за кого віддати свій голос.

 

Лідером виборчих перегонів уже протягом декількох місяців залишається консервативна Австрійська народна партія (Österreichische Volkspartei – ÖVP). Досі вона входила до урядової коаліції як молодший партнер Соціал-демократичної партії Австрії (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ). Тепер у консерваторів є всі шанси стати на першу сходинку – за них, згідно з останніми опитуваннями громадської думки, готові проголосувати 33 відсотки австрійців – подає газета Der Standard. Таким чином новим федеральним канцлером Австрії має всі шанси стати 31-річний Себастьян Курц (Sebastian Kurz) – перший номер партійного списку ÖVP. На даний момент він обіймає посаду міністра закордонних справ.

 

SPÖ на чолі з усе ще чинним канцлером Крістіаном Керном (Christian Kern), згідно з даними демоскопів, може розраховувати на 25 відсотків голосів виборців.  

 

На такий же результат (25%), згідно з останньою соціологією, може сподіватися й FPÖ, яка наприкінці 2016 року стала партнером путінської «Єдиної Росії». Її ксенофобська антиімміґрантська риторика дала результат – популярність партії зросла на тлі міграційної кризи в Європі.

 

Перші попередні результати голосування будуть відомі вже ввечері в день виборів, а остаточний офіційний підрахунок голосів завершать, як очікується, в четвер, 19 жовтня.

 

Нагадаємо, що вибори в Національну раду були призначені на 15 жовтня достроково, оскільки в травні поточного року розпалася урядова коаліція у складі соціал-демократів і консерваторів. Відтак нову коаліцію можуть сформувати Австрійська народна партія разом з Австрійською партією свободи. Така коаліція вже існувала на початку 2000-х і зазнавала гострої критики інших країн Європейської Унії. Хоча може бути відновлено й стару коаліцію SPÖ і ÖVP, але консерватори стануть у ній вже старшими партнерами.

15.10.2017