Клімкін: Румунія готова до діалогу, на відміну від Угорщини.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Румунія засвідчила готовність проводити діалог щодо механізмів впровадження "мовної" статті освітнього закону.

 

"В Румунії все зовсім по-іншому, ніж в Угорщині. Є готовність до відкритого діалогу. Але треба предметно працювати з місцевою громадою", – написав Клімкін на своїй сторінці у twitter'і по завершенні переговорів у Бухаресті. 

 

 

Як повідомляє аґенція "Укрінформ", Павло Клімкін заявив на прес-конференції, що механізм імплементації закону "Про освіту" обговорять із  міжнародними партнерами і при цім врахують зауваження Венеційської комісії. 

 

"Механізм імплементації цього закону важливо обговорити з нашими друзями і партнерами, але насамперед важливо обговорити з громадами... Для того, щоб уникнути будь-яких занепокоєнь, ми надіслали цей закон на розгляд Венеційської комісії. Звичайно, ми матимемо змогу врахувати і висновки Венеційської комісії, і результати подальших консультацій з громадами, і результати подальших консультацій тут [у Румунії]", – запевнив Клімкін після переговорів із румунським колегою Теодором Мелешкану.

 

Клімкін похвалив створення в румунському парламенті спеціальної групи для ведення діалогу з Україною стосовно "освітнього" закону. Клімкін повідомив, що ця група була напередодні в Україні, і це "реальна відмінність від деяких інших сусідів Румунії, які роблять особливий акцент і фокус саме на політичному аспекті".

 

Голова МЗС поінформував, що за результатами перемовин у Румунії він обговорить з міністром освіти України і народними депутатами можливості продовження контактів, щоб забезпечити чітку логіку подальших дій.

 

Міністр також відзначив, що побачив у Румунії реальну турботу і занепокоєння щодо того, як румунська громада в Україні почуватиметься внаслідок імплементації цього закону.

 

"Для мене дуже важливо, що Румунія турбується саме про румунську громаду, а не намагається побудувати поле для політичного розгляду цього питання. Тобто маємо працювати далі", – резюмував Клімкін.

 

Як писав Z, напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін мав переговори щодо "освітнього" закону і в Угорщині. Наш дипломат назвав розмову з Петером Сіятро "непростою" і заявив про збереження "відмінностей". 

 

Міністр Угорщини Сіярто заявив Клімкіну, що офіційний Будапешт блокуватиме зближення України з Європейським Союзом, поки сьома стаття закону "Про освіту" щодо мови викладання у школах національних меншин залишатиметься незмінною. 

 

Під час спільної з Клімкіном прес-конференції Сіярто повторив, що вважає закон "ножем у спину", і назвав стосунки між двома державами "найбільш утрудненими" з моменту проголошення незалежності України.

 

13.10.2017