Клімкін обговорив зі Сіярто "мовну" поправку освітнього закону.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив Павлові Клімкіну, що офіційний Будапешт блокуватиме зближення України з Європейським Союзом, поки сьома стаття закону "Про освіту" щодо мови викладання у школах національних меншин залишатиметься незмінною.

 

Про це Сіярто заявив під час спільної з Клімкіном прес-конференції в Будапешті по завершенні двосторонніх переговорів, інформує аґенція AP.

 

 

Голова МЗС Угорщини повторив, що вважає закон "ножем у спину", і назвав стосунки між двома державами "найбільш утрудненими" з моменту проголошення незалежності України в 1991 році.

 

Павло Клімкін натомість наголосив: знання державної мови навпаки ґарантує представникам угорської меншини розвиток в Україні як громадянам. З його слів, у районах компактного замешкання угорців аж 75% випускників шкіл провалили іспити з української мови. "Кожен мусить мати нагоду самореалізуватися в країні свого громадянства. А це неможливо без знання мови", – заявив пан Павло.

 

Водночас він запевнив, що "жодної школи" в Україні не закриють і "жодного вчителя" не звільнять через імплементацію сьомої статті.

 

По завершенні переговорів Павло Клімкін написав на своїй сторінці у twitter: "Непроста, але базована на аргументах розмова. Маємо відмінності, але наступне – зустріч міністрів освіти", – зазначив він.

 

Зі слів Клімкіна, міністри також обговорили політику видачі паспортів Угорщиною українцям. "Євроінтеграція угорців України має відбуватися не через паспортизацію, а через спільний рух до ЄС", – закликав він.

 

13.10.2017