Посол Кулеба: Резолюція ПАРЄ – це удар, а не нокдаун.

 

Постійний представник України у Раді Європи Дмитро Кулеба заявив, що резолюція ПАРЄ авторства Мікеле Ніколетті щодо змін до реґламенту, котрі можуть дозволити зняти санкції з Росії й повернути її делеґацію до повноцінної роботи в асамблеї, є "ударом, а не нокдауном".

 

Про це Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Йде гра. Ми б’ємо, нас б’ють. Схвалення доповіді Ніколетті, про яку так багато галасу, – це удар, а не нокдаун. Keep calm", – закликав пан посол.

 

"Бажання повернути росіян в ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія – січень 2018 року. Все, що відбуватиметься до цього, це гра, а не результат гри. Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників", – прокоментував Кулеба.

 

Напередодні, у середу ввечері, невдовзі після виступу Президента України Петра Порошенка, Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів затвердила рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій з Російської Федерації.

 

У тексті рішення є норма про те, що ПАРЄ та Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи) мають "гармонізувати правила участі та представництва країн-членів в обох статутних органах". Як пише "Європейська правда", це, згідно з замислом організаторів, має заборонити ПАРЄ продовжувати дію обмежень, котрі накладаються на РФ, без згоди країн-членів. Оцей інструмент і ставить під питання схвалення у ПАРЄ будь-яких санкцій проти РФ. 

 

Голова української делеґації у ПАРЄ Володимир Ар'єв прокоментував: "В ПАРЄ ухвалили одну неприємненьку резолюцію, яка в теорії може відкрити дорогу до змін в регламент, щоб повернути РФ. А може і не відкрити... Пройшла вона лише тому, що документи із загальними речами в Асамблеї проходять значно легше, ніж з конкретикою. І якщо в майбутньому делегатам запропонують затвердити механізм, який стане реальною дорожньою картою для безапеляційного повернення РФ, то це в ПАРЄ буде сприйнято зовсім-зовсім інакше", – написав Ар'єв на своїй стоірнці у Facebook.

 

12.10.2017