Львів–Будапешт: автобан якого століття?

Держагентство автодоріг України повернулося до проекту швидкісної автодороги між Львовом та Будапештом, яка є частиною п’ятого пан’європейського транспортного коридору «ВенеціяТрієстКоперЛюблянаБудапештЛьвівКиїв», започаткованого ще в минулому столітті.

 

Тепер цей проект назвали автобаном, планують серйозно оновити не так давно реконструйовану ділянку магістралі М-06 Львів–Мукачево та збудувати давно обговорюваний КПП «Дийда» на кордоні з Угорщиною.

 

З угорського боку все готове

 

Укравтодор спільно зі Світовим банком почали підготовку pre-feasibility study (попереднього ТЕО) проекту будівництва (реконструкції) дороги І категорії Львів–Мукачево, повідомила прес-служба дорожнього відомства.

 

Від проектувальників очікують найоптимальнішого маршруту і пропозицій щодо реконструкції наявних ділянок дороги та/чи будівництва нових, а також визначення вартості проекту відповідно до обраної концепції.

 

«Наразі дорога М-06 з Мукачева до Львова проходить через складний гірський рельєф, а отже, проїзд по ній займає близько 3,5 годин. Новий автобан повинен скоротити час в дорозі до 2 годин… Нова автострада поєднає Львів з угорським автобаном М-3 Будапешт–Н’їредьхаза і стане головним автомобільним коридором між Україною та Угорщиною», – зазначено в повідомленні Укравтодору, яке радо передрукували майже всі українські ЗМІ.

 

Українські автореалії

 

Хто хоч раз їздив магістраллю М-06 Київ–Чоп зі Львова у Закарпаття, мабуть, помічав, що вона не лише пролягає через безліч населених пунктів, а й часто звужується, залишаючи по одній смузі для проїзду в кожну сторону.

 

На цих ділянках траси часто спостерігаються «тягнучки» за окремими фурами або іншими нешвидкісними автами. А внаслідок відсутності розділювачів між смугами зустрічного руху аварійність на цій дорозі – одна з найвищих у країні. Тож проїхати ці 230 км через гори до угорського кордону за заявлені автодорівцями 3,5 год. може хіба що відчайдух-камікадзе (хоч таких у нас і не бракує).

 

Попри першу категорію і найвищу оцінку користувачів (4,9 бала – максимум для українських доріг на спеціалізованому сайті «Автострада»), навіть до рівня міжнародної магістралі (не те що до «автобану») цій дорозі ще неблизько. Можна собі лише уявити, скільки випрямлень, збільшення радіусів поворотів, нових мостів чи об’їзних шляхів вона потребує. Не кажучи вже про спрямлення і розширення шляху через Карпати (тунелі й естакади будуть занадто дорогим і технічно складним рішенням, який навряд чи до снаги українському бюджету).

 

Угорці в очікуванні

 

Згідно з попереднім задумом, магістраль після Мукачевого мала б пройти повз Берегово, перетнути кордон через новозбудоване КПП «Дийда» і вже на території Угорщини, проминувши містечко Вашарошнамень, з’єднатися зі швидкісною трасою М3, яка простягається на 280 км – від Н’їредьхази прямісінько до Будапешта.

 

Наразі автобан впирається в український кордон

 

Свою частину магістралі зі столиці в напрямку кордону з Україною угорці завершили… ще восени 2014 року. До нашої країни залишилося трохи більше 20 км – будівельники зупинились, оскільки українська сторона остаточно не погодила місця розташування майбутнього пункту пропуску через кордон.

 

Тут слід нагадати, що автодорога від Будапешта до Львова – це ділянка п’ятого пан’європейського транспортного коридору «Венеція–Трієст–Копер–Любляна–Будапешт–Львів–Київ». Його почали облаштовувати ще у ХХ ст.

 

Згодом 2006 року була підписана міжурядова угода, в якій передбачили будівництво майбутнього КПП на кордоні між селами Дийда (Україна) та Берегдаровц (Угорщина). «Українська Сторона бере на себе зобов'язання не пізніше введення в експлуатацію ділянки автомобільної дороги Вашарошнамень–Берегдароц збудувати й ввести в експлуатацію ділянку автомобільної дороги Дийда–Мукачеве, що з'єднується з нею», – йдеться в документі.

 

Угорці в 2014-му вирішили взяти паузу і подивитись, яка розвиватимуться події в Україні. А вже протягом 2016 року угорські урядовці активно зустрічалися з українськими колегами та владою Закарпаття.

 

Торік навесні голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль після зустрічі з держсекретарем угорського уряду із питань зовнішніх зв’язків Левенте Модером повідомив, що Угорщина готова добудувати ділянку траси до кордону за умови будівництва окружної дороги біля містечка Берегове (аби автомагістраль оминала його).

 

А вже за кілька місяців, восени 2016-го, міністр інфраструктури України Володимир Омелян, зустрівшись з угорськими посадовцями, пообіцяв профінансувати розробку проектно-кошторисної документації пункту пропуску «Дийда». Угорський уряд рішення про розбудову прикордонної інфраструктури ухвалив. Тож обласна влада Закарпаття повинна врегулювати земельні питання, оскільки дорожня інфраструктура мала проходити через землі місцевих пайовиків.

 

За останніми даними Берегівської РДА, для будівництва об’їзної довкола райцентру вже укладено угоду про викуп за державний кошт третини земельних ділянок. Наразі проводяться експертна оцінка і оформлення технічної документації.

 

Поки українська сторона застрягла у земельних та фінансових проблемах, угорці розглядають усі можливі варіанти, зокрема й сполучення траси М3 з діючим КПП у Захоні автомагістраллю, яку планують побудувати. Таким чином Будапешт намагається інтегрувати свої вже збудовані швидкісні автотраси в міжнародні транспортні коридори. Хоча й розуміє, що при цьому завантаженість основного пункту пропуску в Захоні лише зросте, оскільки справді розв’язати проблему зможе лише новий КПП, який візьме на себе частину трафіку.

 

«Наразі вже маємо на руках техніко-економічне обґрунтування проекту, в тому числі дослідження впливу на навколишнє середовище. У фазі завершення і підготовка археологічних висновків. Наразі залишається затвердити документи щодо пункту, де відбуватиметься перетин кордону. Ми сподіваємося, що підготовчий процес не займе багато часу, і будівництво автомагістралі розпочнеться вже найближчим часом», – цитують закарпатські медіа заступника голови Саболч-Сатмар-Берегської області (Угорщина) Ендре Борочі.

 

Обіцяного три роки чекають?

 

Хоча українські чиновники і вирішили вкотре поторгувати старим проектом у новій обгортці, обіцяючи його швидку реалізацію, проблем у поануванні швидкісної магістралі з Будапешта до Львова залишається чимало. Навіть попри те, що угорська сторона виділила €50 млн безвідсоткового кредиту на 18½ років – ці кошти повинні піти на берегівську об’їзну та поточний ремонт дороги Мукачево–Берегове.

 

Отже, угорцям доведеться збудувати у себе на маршруті Вашарошнамень–Берегдароц принаймні ще один великий міст через Тису, який би відповідав вимогам швидкісної магістралі (скоріш за все, там буде три смуги – 2+1). Так само, як і взяти на себе більшість витрат на створення прикордонної інфраструктури КПП «Дийда».

 

Зрештою, угорцям тут, як і з будівництвом траси М3, допоможе Євросоюз, який вже надав 85% фінансування від загальної суми в більш як €50 млн (стільки загалом коштувала реалізація проекту М3 – Будапешт виділив лише 15% від суми).

 

Розв'язка на трасі M3

 

Україні такої потужної фіндопомоги ЄС не надасть. Розраховувати можна хіба що на Світовий банк, який, схоже, підключився до проекту.

 

Зважаючи на складний гірський рельєф, навряд чи можна очікувати суттєвої перебудови нинішньої траси Мукачево–Львів. Тим більше, що в рамках попереднього капітального ремонту М-06 (Київ–Чоп) на цій дорозі вже зробили практично все можливе.

 

Користувачі Facebook також доволі скептично поставилися до проекту Укравтодору. «Насмішили, дякую. 200+ кілометрів зі складним рельєфом через гори, з тунелями і складною інфраструктурою. Ага, вже віримо. Від Львова до Краковця збудувати не можуть – а це нещасних 70 км практично по прямій з простим рельєфом. Поляки свою А4 до кордону дотягнули, а наші й не квапляться. Та що там, не в змозі навіть вже більш-менш пристойну М-06 від Києва до Львова перетворити на нормальний автобан з безпечною інфраструктурою – так, щоби без пішохідних переходів через 4 швидкісні смуги, без розворотів через зустрічну і без заїздів до населених пунктів з обмеженням 60. Навчіться спочатку хоча би сучасним принципам дорожньої інфраструктури і організації руху за сучасними стандартами, а не за совковими півсторічної давнини», – прокоментував на сторінці українського дорожнього агентства один з читачів.

 

Враховуючи швидкість, з якою вирішує питання українська сторона (проектування дороги від Мукачевого до майбутнього КПП лише розпочато у цьому році), у кращому разі десь 2020 року може постати відрізок автодороги Вашарошнамень–КПП«Дийда»–Мукачево. Фактично, Київ та Львів таким чином будуть сполучені однією з найкращих українських автомагістралей М-06 та угорською трасою М3 із Будапештом. Цей транспортний коридор хтось зможе назвати й автобаном. Але будь-який водій одразу побачить і відчує різницю між угорською та українською ділянками.

 

12.10.2017