Уряд Чехії відмежовується від "кримських" заяв Мілоша Земана.

 

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що виступ президента країни Мілоша Земана щодо Криму зі закликом до скасування санкцій проти Росії суперечить зовнішній політиці країни.

 

Про це Соботка написав на своїй сторінці у twitter'і.

 

"Виступ Земана в Раді Європи різко суперечив нашій зовнішній політиці, президент не мав на нього ніякого мандата чеського уряду", – заявив голова уряду.

 

"Чехія виступає за дотримання міжнародного права. Санкції ЄС проти Росії пов’язані з виконанням мінських домовленостей, без виконання цих угод їх не можна скасовувати", – наголосив прем’єр.

 

Також, як повідомляє "Радіо Свобода", Міністерство закордонних справ Чехії підтвердило, що позиція Праги щодо санкцій проти Росії "залишається незмінною: санкції залишаються чинними і будуть залишатимуться чинними до часу, поки не будуть виконані мінські домовленості".

 

Ідеться про головні пакети санкцій, запроваджені ЄС через агресію Росії на сході України. Окремі, менші санкції, запроваджені через агресію Росії у Криму й окупацію цієї частини території України, як не раз заявляли в Євросоюзі і в Чехії, будуть діяти до деокупації півострова.

 

У посольстві Чехії в Україні наголосили, що слова Мілоша Земана щодо Криму були його особистим поглядом.

 

10 жовтня президент Чехії Мілош Земан, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив, що анексія Криму Росією – це faît accompli, тобто доконаний факт. Він порадив світовій спільноті змиритися з цим, а "могла б бути можлива певна компенсація за Крим у фінансовій формі чи в натуральній формі – нафтою або газом".

 

Згідно з конституцією Чехії, зовнішня політика є прерогативою уряду, а не президента. Нинішній уряд Чехії дотримується міжнародної позиції щодо агресії Росії проти України і скоординованої позиції Євросоюзу, зокрема не визнає анексії Криму і заявляє, що знімати санкції наразі неможливо.

 

11.10.2017