ПАРЄ очолила представниця Кіпру Стелла Кіріакідес.

Вона заступить на посаді президента Парламентської асамблеї Ради Європи іспанця Педро Аґрамунта, котрий був змушений подати у відставку після скандалу.

 

 

Кандидатуру Стелли Кіріакідес було затверджено більшістю голосів у вівторок, 10 жовтня. На цю посаду також претендував литовець Емануеліс Зінґеріс – повідомило видання Gazeta Wyborcza.

 

Кіріакідес обійматиме цю посаду лише протягом трьох місяців – до відкриття наступної сесії ПАРЄ в січні 2018 року, коли відбудуться чергові вибори президента Асамблеї.

 

Нагадаємо, що шостого жовтня, напередодні осінньої сесії ПАРЄ, її голова, 66-річний іспанець Педро Аґрамунт подав до демісії. Він послався на стан здоров’я і повідомив, що продовжуватиме працювати в ПАРЄ як член парламентської делегації Іспанії.

 

Термін повноважень Аґрамунта на посаді голови ПАРЄ закінчувався щойно у січні 2018 року. Але в Асамблеї виник скандал через його візит до Сирії 20 березня 2017 року в складі російської делегації на літаку Міноборони РФ. Мандата на цю поїздку і дозволу ПАРЄ у Аґрамунта не було.

10.10.2017