Україна направляє лікарів до Гриба, попри відсутність згоди РФ.

 

Україна на прохання Європейського суду з прав людини відряджає у Краснодар до незаконно утримуваного 19-річного Павла Гриба лікарів, не чекаючи дозволу Російської Федерації.

 

Про це у коментарі УНІАН сказав директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев.

 

Зі слів дипломата, оскільки у Гриба незадовільний стан здоров'я і є потреба в медичному догляді з огляду на прохання його батька, генеральне консульство Україні у Ростові-на-Дону зверталося до російської сторони тричі з клопотанням про надання дозволу на обстеження хлопця лікарями з України.

 

"Міністерство охорони здоров'я [України] на наше прохання надало інформацію про лікарів, які можуть поїхати до Росії і провести відповідне обстеження. Вже фактично в тісному контакті з МОЗ було визначено, хто поїде, й очікується, що ближчим часом ці лікарі матимуть можливість виїхати", – сказав Погорельцев.

 

"Чи зможуть вони дістатися до Гриба – це питання, оскільки, дійсно, у зв'язку з листом ЄСПЛ до адвоката є прохання надати висновки українських лікарів зазначеному суду щодо стану здоров'я Павла Гриба, і консульство направило до російської сторони чергові звернення. Це одна нота (три листа) до компетентних органів з вимогою, враховуючи позицію ЄСПЛ, допустити українських лікарів у період з 12 по 15 жовтня", – повідомив дипломат.

 

Він уточнив, що згідно з листом Європейського суду з прав людини, надати висновки про стан здоров'я 19-річного українця слід до 16 жовтня.

 

"Зараз така ситуація, що ми, не очікуючи дозволу російської сторони, вже формуємо пул цих лікарів; лікарі ближчим часом виїдуть. Навіть попри відсутність дозволу лікарі виїдуть, і будемо добиватися, консули будуть допомагати, щоб потрапити до Гриба, відвідати його", – сказав Погорельцев.

 

"Сподіваємося, що російська сторона виконає відповідне рішення ЄСПЛ – надасть зрештою дозвіл на відвідання Гриба нашими фахівцями. Маємо надію, що вже завтра наші лікарі зможуть виїхати від МЗС. Там генеральне консульство надасть їм максимальне сприяння", – наголосив дипломат.

 

Зі слів Погорельцева, за сприяння МЗС лікарів доправлять до українсько-російського кордону, де їх зустрінуть українські дипломати з генконсульства в Ростові-на-Дону і довезуть лікарів до Краснодара.

 

"Будемо максимально працювати на результат, щоб лікарі відвідали і подивилися на його стан здоров'я, надали свої рекомендації і, звичайно, підготували відповідний висновок до ЄСПЛ", – сказав Погорельцев.

 

Нагадаємо, 19-річний Павло Гриб зник 24 серпня в білоруському місті Гомель, куди вирушив на побачення з дівчиною, з котрою спілкувався лише у соціальних мережах. 28 серпня про зникнення хлопця повідомив батько, член громадської ради Державної прикордонної служби України Ігор Гриб.

 

Тато намагався провести самостійне розслідування; під час поїздки у Білорусь він довідався, що Павло перебуває в розшуку за ст.205 кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю.

 

Допіру 7 вересня Росія офіційно визнала, що Павла утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі.

 

Гриб має слабке здоров'я. На якийсь час його переводили зі слідчого ізолятора до медичної установи.

 

6 жовтня адвокат Євгенія Закревська заявила, що ЄСПЛ запрошує українських лікарів до Павла, щоб вони оцінили стан його здоров'я і дізналися, чи отримує він належне лікування. "Сподіваюсь, що українські МЗС, МОЗ і уповноважений з прав людини зроблять все для того, щоб наші лікарі якнайшвидше потрапили до Павла Гриба. А РФ не наважиться порушити пряму вказівку ЄСПЛ і не допустити їх до Павла", – прокоментувала адвокат.

 

10.10.2017