Латвія планує форсувати дерусифікацію шкіл.

Парламент країни має намір найближчим часом ухвалити закон про повний перехід шкільної освіти на латиську мову.

 

 

Прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучінскіс (Māris Kučinskis) заявив у ефірі передачі «Ранкова панорама» на латвійському телебаченні у вівторок, 10 жовтня, що до весни 2018 року необхідно вирішити питання про повний перехід шкільної освіти на державну мову. Такі стислі терміни керівник уряду обґрунтував тим, щоб «ця тема не стала інструментом під час передвиборної кампанії».

 

«У членів коаліції немає сумнівів, що освіту в Латвії слід отримувати державною мовою, оскільки конкуренцію на ринку праці зможуть витримати лише люди з добрим знанням мови. Водночас важливо, щоб це питання не використовувалося як інструмент для передвиборних кампаній. Тому дискусії повинні пройти в певні терміни, і я вважаю, що питання може бути вирішене до лютого або березня наступного року», – цитує слова Маріса Кучінскіса інформаційна аґенція Delfi.

 

Прем'єр-міністр доручив міністрові освіти і науки Карлісові Шадурскісу (Kārlis Šadurskis) упродовж місяця підготувати інформаційне повідомлення та потенційні поправки до законів, які обговорюватимуть. Кучінскіс нагадав, що і в декларації уряду передбачено підготувати принципи поступового переведення освіти на державну мову.

 

Напередодні, дев’ятого жовтня, урядова коаліція в Латвії підтримала ідею поступового переведення освіти в країні на латиську мову. Згідно з рішенням, з 2020 року всі загальноосвітні предмети в школах Латвії викладатимуть тільки латиською. При цьому учні з числа національних меншин зможуть вивчати свою рідну мову, літературу та історію.

 

Вибори до 13-го сейму Латвійської Республіки відбудуться восени 2018 року.

10.10.2017