Ердоган вважає Україну ключовою для безпеки та миру в регіоні.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що стосунки Анкари та Києва розвиваються й поглиблюються з кожним днем, і Туреччина трактує Україну як ключову державу для безпеки та миру в регіоні.

 

Про це Ердоган сказав після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком під час спільного брифінгу, повідомляє "Укрінформ"

 

 

"Стосунки з нашим другом, сусідом та стратегічним партнером Україною з кожним днем розвиваються та поглиблюються. Цього року ми відсвяткували 25-ту річницю встановлення дипломатичних стосунків між нашими країнами. За чверть століття склались фундаментальні елементи наших стосунків – дружба, солідарніcть та співробітництво", – сказав він.

 

Президент Туреччини додав, що Україна є ключовою країною "в справі стабільності безпеки та миру нашого регіону".

 

"Тому ми підійшли до наших двосторонніх стосунків саме зі стратегічних позицій. Ще у 2003 році ми оголосили країну однією з пріоритетних країн-партнерів. У 2011 році, створивши стратегічну раду, ми вивели наші стосунки на найвищий рівень. Після набуття чинності у 2012 році угоди про безвізовий режим, цього року ми розпочали практику подорожей наших громадян за національними ІD-картками", – додав Ердоган.

 

Він також сказав, що був щасливий знову побувати в Україні. 

 

Реджеп Таїп Ердоган наголосив: Туреччина підтримує територіальну цілісність України і не визнає анексії Криму.

 

"Сьогодні як на переговорах тет-а-тет, так і між делегаціями ми мали можливість ґрунтовно розглянути наші відносини. Зокрема, ми обговорили міжнародні та регіональні питання, що стосуються наших країн, в тому числі і питання безпеки Чорноморського регіону... Я ще раз запевнив пана Порошенка, що Туречина продовжуватиме підтримувати суверенітет України, її територіальну цілісність, включно з Кримом", – сказав президент Туреччини.

 

"Ми дуже задоволені підтримкою, яку надає Україна кримським татарам, що довели вірність своїй країні. Ми продовжуватимемо пильно слідкувати за станом наших братів і підтримувати це питання на міжнародному порядку денному", – запевнив Ердоган.

 

Президент Туреччини додав, що з Порошенком домовилися діяти скоординовано, проводячи консультації один з одним.

 

09.10.2017