Порошенко: У нас із Ердоганом високий рівень довіри.

 

Президент України Петро Порошенко відбув переговори у форматі тет-а-тет із президентом Туреччини Таїпом Ердоганом.

 

Як поінформував прес-секретар Президента Святослав Цеголко, розмова між лідерами тривала три години, при тім, що на бесіду передбачалося 45 хвилин.

 

"Три години, які ми провели на зустрічі з паном президентом у форматі віч-на-віч, дають мені всі підстави для оптимізму у розвитку всіх сфер нашого двостороннього співробітництва і багатосторонньої координації", – сказав Петро Порошенко по завершенні камерних переговорів із Ердоганом, відкриваючи шосте засідання стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою.

 

"Наше стратегічне партнерство знаходиться на дуже високому рівні, так само, як і рівень довіри між президентами", – цитує голову держави прес-служба АП.

 

Петро Порошенко подякував Туреччині й Ердогану за тверду позицію підтримки суверенітету й територіальної цілісності і незалежності України із жорстким невизнанням незаконної агресії Російської Федерації проти України на сході нашої держави, незаконної анексії Криму.

 

"Дуже важливо, щоб ми сприяли відновленню міжнародного права і координували наші дії в цьому напрямі. Ми вдячні нашим турецьким партнерам за абсолютно чітку позицію щодо недопущення порушень прав людини в окупованому Криму і дуже чітку позицію підтримки кримськотатарського народу", – заявив Президент.

 

Петро Порошенко висловив сподівання, що Анкара посприяє в збільшенні своєї присутності в СММ ОБСЄ, а також підтримає ініціативу України з миротворцями на Донбасі.

 

"Ми були б дуже зацікавлені у збільшенні представництва Туреччини в спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ. Ми дякуємо за дуже чітку і добре організовану роботу спеціальної моніторингової місії, на чолі якої стоїть представник Туреччини. Також найближчим часом особливу важливість матиме для нас підтримка нашими партнерами, зокрема Туреччиною, розгортання миротворчої місії ООН на території окремих районів Донецької та Луганської областей", – сказав Порошенко.

 

Голова держави також висловив задоволення, що за минулий рік вдалося налагодити не лише високу динаміку політичного діалогу, а й розширити секторальні контакти, "в тому числі у таких чутливих сферах, як оборона, національна безпека, правоохоронна діяльність". "Ми задоволені співпрацею у оборонній промисловості, авіабудуванні, космосі", – додав Порошенко.

 

09.10.2017