НАБУ вимагає охорони для свідка у справі проти Дубневичів.

 

Національне антикорупційне бюро України стверджує, що свідкові, котрий дав свідчення у кримінальній справі про зловживання посадовими особами "Укрзалізниці" і компанії "Корпорація «КРТ»" (кінцеві бенефіціари – народні депутати від БПП Ярослав і Богдан Дубневичі), існує реальна загроза життю і здоров'ю.

 

Про це йдеться у матеріалах Антикорупційного бюро, скерованих на початку вересня 2017 року на розгляд Солом'янського суду Києва, інформує УНІАН.

 

"Свідок через існування небезпеки для життя і здоров'я звернувся до детективів з заявою про застосування щодо нього заходів безпеки, оскільки він побоюється за своє життя і здоров'я", – йдеться у матеріалах справи.

 

На підставі такого звернення детективи НАБУ прийняли рішення про гарантії безпеки свідка, який дав покази у кримінальній справі, порушеній влітку 2016 року проти посадових осіб "Укрзалізниці" за купівлю за значно завищеними цінами опорних конструкцій для мостів у фірм, що належать братам Дубневичам.

 

Крім надання охорони, детективи внесли зміни в анкетні дані свідка, щоб запобігти його ідентифікації.

 

Водночас детективи НАБУ скерували до Солом'янського суду клопотання з проханням провести допит свідка не в залі суду, а в іншому приміщенні з використанням апаратури для зміни голосу. Суд повністю погодився з аргументами слідства.

 

"Клопотання задовольнити. Провести допит у судовому засіданні під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №52016000000000250 від 20 липня 2016 свідка, до якої застосовані заходи безпеки, передбачені ст. 15 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 з використанням технічних засобів з іншого приміщення, у тому числі за межами приміщення суду, або іншим способом, що унеможливлює його ідентифікацію", – йдеться у рішенні Солом'янського суду.

 

Вкінці січня 2017 року суд надав НАБУ доступ до документів "Укрзалізниці" для розслідування закупівель опорних конструкцій для мостів у компанії нардепів від БПП братів Дубневичів.

 

Під час попереднього розслідування детективи НАБУ прийшли до висновку про наявність змови між менеджерами "Корпорації КРТ" і посадовими особами "Укрзалізниці". Згідно з даними слідства, фірма Дубневичів купувала опорні конструкції для мостів у не допущеної до тендеру харківської компанії – виробника "НАН" – а потім цю продукцію перепродавали залізниці з 30% "накрутки". Відтак "Укрзалізниці" лише за результатами одного тендеру завдали збитків на 12 млн грн.

 

09.10.2017