Політичний ексгібіціонізм

Примітивні збоченці трясуть e парках геніталіями, страшачи панянок; збоченці більш досконалі трясуть писками в коридорах влади, псуючи нерви всім.

 

«Димовушка» тижня

 

 

Закон про реінтеграцію чи деокупацію (кожен може вибрати термін на власний смак) не міг не супроводжуватися черговим атракціоном у стінах Верховної Ради.

 

Президент Порошенко в даному контексті продемонстрував, що візантійські принципи політики йому близькі і симпатичні, а тому показав свій відповідний законопроект народним депутатам за кілька годин до голосування.

 

Деякі парламентарі від того відчули сильне збудження і зайнялися звичним для себе процесом – блокуванням трибуни.

 

Позафракційний Юрій Левченко перейнявся проблемами законотворчості настільки, що запалив у сесійній залі димову шашку, а потім признався, що залюбки той законодавчий орган спалив би.

 

«Димовухи» в Раду сім років тому приносив Андрій Парубій, а от заклик до масового аутодафе прозвучав уперше.

 

Власне вар’яціями з піротехнікою для людей, далеких від політики, реінтеграційна епопея і запам’ятається, а вникати в зміст букв, які мають повернути окуповані території, після такого шоу вже не сильно й хочеться.

 

Середньостатистичному українцеві несподівано допоміг Віктор Медведчук. «Істинна мета законів про реінтеграцію Донбасу – розкол країни і продовження збройного конфлікту», – сказав учасник переговорів у Мінську.

 

Якщо таку оцінку документу дає кум Путіна, отже закон – нормальний.

 

Пенсія тижня

 

 

Про те, що перипетії довкола «заслуженого відпочинку» найкраще оспівали «Брати Гадюкіни», вже всі в курсі. Але наша дійсність настільки фантасмагорична, що «пенсійну реформу» прийняли у день 55-річчя Сергія Кузьмінського. І нехай хтось тепер скаже, що у вислого розуму погане почуття гумору. Кузя до пенсії, як і просив Бога, не дотягнув; а ті, хто мають інші плани, повинні знати, що міняти свій соціальний статус тепер будуть залежно від страхового стажу.

 

Маєш 25 років такого стажу – йди собі задоволений відпочивати за рахунок держави, яка збільшила з 1 жовтня виплати емеритам. Із цього найбільше тішився прем’єр Гройсман, бо таки виконав одну з основних умов Міжнародного валютного фонду.

 

Тепер з’явився хоч і примарний, але шанс, що закордонні кредитори трохи грошей на підтримання бюджетних «трусів» Києву дадуть. Значить, будуть субсидії, а Гройсман ще раз продемонструє всю свою любов до тих, хто задумується про пенсію.

 

Феміда тижня

 

 

Крім пенсійної реформи, влада сильно переймалася перебудовою судової системи. Тепер може перейматися менше – і нехай з тою проблемою у громадян голова болить. Боліти вона має від того, що виріс судовий збір, тож і тепер сорок вісім разів посполитий подумає, перш ніж шукати справедливості офіційним шляхом, а не йти до якогось вітчизняного аналога дона Корлеоне.

 

Ті громадяни, які рівніші за інших, мають тішитися, бо в злапаного на корупції чиновника заберуть усе нажите непосильною працею, тобто «Жигулі» 1976 року випуску і гараж у кооперативі «Дзвіночок» (більше у нього за офіційними документами нічого немає), а вілли, «Мерседеси» і відерко діамантів, записані на дружину, племінника і улюблену тещу, згідно з законом, залишаться саме цим особам і конфіскації не підлягають.

 

Судді мають радіти від нововведення, яке дозволяє їм зустрічі з кожною із сторін суперечки окремо і втаємничено, і про результати тих рандеву люди в мантіях звітувати не повинні. Перспективи від таких аудієнцій вираховуватимуться числами з багатьма нулями.

 

Слідчі мусять попереджати про обшуки підозрюваних – і це не анекдот. Якщо почне діяти поправка «радикала» Лозового, то українська Феміда може викинути свої терези з мечем і зайнятися якоюсь іншою справою, бо згідно з тим нововведенням термін розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів скорочується до шести місяців.

 

Отже, справи про вбивства на Майдані можна закривати, а колаборанти з ОРДЛО стають перед законом чисті, як немовлята.

 

Тепло тижня

 

 

Віце-прем’єр Геннадій Зубко сказав: «На сьогоднішній день, за тією інформацією, яка на 50% перевірена нами, стан підготовки соціальної сфери становить 99,9% – це дитячі садки, школи, лікарні. Житловий сектор готовий на 99,4%, майже 100%, то, що відноситься до котелень, до подачі тепла – також на рівні 99%».

 

Головне – говорити багато цифр і мати впевнений вираз обличчя, а Остап Бендер взагалі рекомендував бути нахабним, бо людям це подобається.

 

У цифрах люди плутаються, нахабним вірять.

 

Можна приміряти тогу Мішеля Нострадамуса і заявити: «Попереджаю за кілька місяців – сніг буде. Це не повинно знову стати несподіванкою. Техніка повинна бути переобладнана», – як то зробив Гройсман.

 

Коли ж у листопаді десь труба лусне, а котельня піде у відпустку, то треба буде придумати ще кілька вагомих цифр, включити іпостась якогось міцного господарника (наприклад, Аугусто Піночета) і покарати кочегара чи синоптиків.

 

09.10.2017