Несерйозна реальність

Коли цілком свідомі громадяни переймалися проблемами взаємовідносин персонажів «Санта-Барбари», то можна було зрозуміти, бо після «Угрюм-ріки» дивитися навіть каліфорнійське мило було за щастя. З «Одноклассниками» і «Вконтакте» ситуація геть незрозуміла.

 

Заборона тижня

 

 

Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Таким чином, спілкуватися у соціальних мережах, розташованих у доменах «точка ру», стало трохи важче.

 

Ґвалт від рішення Президента України мав би викликати заздрість у мешканців пташиних базарів на тихоокеанських берегах. Коли про свободу слова говорять таки, мабуть, тверезі люди, пов’язуючи цю свободу з російськими ресурсами, то щось неправильно працює в метаболізмі тих, хто так говорить.

 

Переконувати когось у недоцільності пиття води з унітаза – даремна річ, проте відсторонені від російських ресурсів громадяни переймаються, пишуть протестні петиції і вимагають, аби їхні сокровенні думки зацікавили якогось майора.

Не треба пити води з унітаза.

 

Зустріч тижня

 

 

Зустріч Порошенка з Меркель мала бути найголовнішою подією, але сталося так, що Петро з Ангелою просто зустрілися і поговорили. Про рандеву гарних людей написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

 

Сельма Лагерльоф мала б сказати віце-спікеру щось добре і заздрити, бо про подорож перетвореного на гнома хлопця вона писала не так вдало. Ірина Володимирівна сама впоралася добре: «Старовинний палац Месеберг, заміська резиденція канцлера Німеччини, в годині їзди від Берліна… Примітно, що пані Меркель запросила Президента не в свій офіційний офіс, а в заміську резиденцію, дипломатичною мовою – це свідчення особливих, дружніх взаємин і між країнами, і між лідерами».

Того вже було досить, аби писати картини у стилі Гойя, але перший віце-спікер продовжила: «Чудовий краєвид сприяв відвертому обміну думками. Вони пройшлися парком, потім спілкувалися на свіжому повітрі, поблизу озера».

Тут потрібен пензель Салвадора Далі, аби зрозуміти те, що зрозуміти неможливо.

 

І якщо говорити без метафор, то Порошенко з Меркель ні про що суттєве не домовилися. «Мінськ», припинення обстрілів, ОБСЄ залишаються чимсь гарним і цікавим, як Акка Кнебекайзе і зачарований Нільс.


Пенсія тижня

 

"Боже, не дай дотягнути до пенсії" (С)

 

Дефіцит пенсійного фонду в 2017 році становить 141 мільярд гривень, що більше за бюджет освіти й охорони здоров'я разом та більше за оборонний бюджет країни. Про це повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. На думку того, хто піклується про достаток українців, із таким дефіцитом треба щось робити. Тому Володимир Борисович вирішив провести реформу, яка дасть змогу протягом 7-10 років ліквідувати дефіцит пенсійного фонду.

 

Фразами наймолодшого прем’єра можна просто насолоджуватися. «Якщо нічого не зробити в наступному році, то дефіцит буде 175 мільярдів гривень, і він буде рости. Таким чином, через 3-5 років у пенсійному фонді не буде коштів, щоб виплачувати навіть такі жалюгідні пенсії. Це говорить про те, що ми маємо взяти на себе відповідальність змінити цю систему», – каже він і додає: «Для працюючої людини пенсійний вік буде дорівнює 60 років, ніяких змін у цьому питанні відбуватися не буде. Ми все робили для того, щоб відстояти позицію існуючого пенсійного фонду... Кожна людина, яка працює, має досить стажу, щоб отримати відповідну пенсію».

 

«Я маю право мати право», – колись казали культові «Не журись», але тепер актуальнішими видаються «Брати Гадюкіни» з їхнім проханням не дотягнути до пенсії. 90-ті роки минулого століття не повертаються, вони просто не минули.

 

Ядерне тижня

 

 

«Крим перетворили на таку військову базу... У нас є навіть інформація, що там зараз шість ядерних боєголовок», – сказав Мустафа Джемілєв.

 

Ніхто не сумнівався, що росіяни з симпатичного півострова зроблять вибухонебезпечну клоаку, але тепер треба задуматися про ще абсурдніший момент. Де-юре Крим належить Україні, яка є державою, що не володіє ядерною зброєю. В Криму, за інформацією поважної людини, є ядерні боєголовки. За логікою, Україну мають трохи взяти за вухо і вдарити, бо так каже міжнародне право.

А про Будапештський меморандум ніхто не чув.


 

23.05.2017