Глава Каталонії підтвердив намір оголосити про незалежність автономії.

Карлес Пучдемон повідомив, що зробить це під час засідання каталонського парламенту у вівторок, 10 жовтня.

 

 

Ще раніше Пучдемон заявляв, що планує оголосити незалежність Каталонії, якщо іспанський уряд не прийме пропозиції про посередництво на перемовинах між Мадридом і Барселоною. «Ми відчинили двері, ми сказали "так" всім наданим нам можливостям про посередництво. Дні йдуть, і якщо іспанська держава не буде реагувати в позитивному ключі, ми зробимо те, заради чого все і відбувалося», – заявив Пучдемон в неділю, восьмого жовтня, в інтерв'ю місцевому телебаченню.

 

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, своєю чергою, відкинув можливість участі посередників на перемовинах і заявив, що не піде й на найменші поступки в питанні прагнення Каталонії до незалежності – повідомила газета El Mundo.

 

Тож каталонський парламент вже у вівторок, 10 жовтня, проведе засідання за наслідками референдуму першого жовтня. Нагадаємо, що у референдумі взяли участь 2,3 млн каталонців (42,3% від загального числа виборців), 90 відсотків з них проголосували за відділення від Іспанії. 

 

П’ятого жовтня Конституційний суд Іспанії, аби запобігти евентуальному проголошенню незалежності регіону, заборонив проводити засідання регіонального парламенту, на якому планували обговорювати результати референдуму.

 

У неділю, восьмого жовтня, в Барселоні пройшла демонстрація прихильників єдиної Іспанії, в якій, за різними даними, взяли участь від 350 тисяч до мільйона осіб. Супротивники незалежності Каталонії скандували: «Хай живе Іспанія!» і несли іспанські державні прапори.

 

Як зазначили експерти, це вперше опонентам ідеї сецесії в Каталонії вдалося організувати такий масовий захід. У ньому разом з іспанськими політиками на чолі ходи ніс транспарант перуанський письменник Маріо Варґас Льоса, лауреат Нобелівської премії з літератури.

09.10.2017