Польща та Україна спільно контролюватимуть використання коштів на розбудову прикордонної інфраструктури.

 

Республіка Польща надасть Україні 100 млн євро для реконструкції майже 150 км прикордонних доріг у Львівській та Волинській областях та перебудови 3-х пунктів перепуску – у Краковці, Раві-Руській та Шегинях. За використанням коштів стежитимуть НАБУ і Центральне антикорупційне бюро Польщі.

 

Про це сьогодні, 6 жовтня, під час брифінгу з нагоди підписання Угоди про співпрацю між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Центральним антикорупційним бюро Республіки Польща (СВА) повідомила голова кабінету директора СВА Івона Чернєц, передає ЩЛ.

 

Попередня угода про спільний контроль за використанням коштів була підписана ще в травні 2016 року, а остаточна – 9 вересня цього року.

 

«Кредит надають на 25 років з можливістю відтермінувати оплату на 5 років. Під 15%. Але якщо виникне затримка у сплаті основного траншу, то відсоток зросте ще на 3%», – розповідає Івона Чернєц.

 

За її словами, за умовами надання кредиту, роботи будуть виконувати польські фірми за участі українських субпідрядників. Тендери на роботи оголосили Укравтодор, Державна прикордонна служба України та Державна фіскальна служба України.

 

На цей момент уже проведено сім тендерів за заявками Укравтодору. Одна з них стосується моніторингу за роботами і шість – виконання самих робіт.

 

«Ці тендери вже завершені. Угоди укладені та скеровані до Мінфіну України на узгодження, після чого вони надійдуть до Мінфіну Польші. І тільки після цього ці проекти надійдуть до банку Національної економіки, який відповідає за безпосереднє надання грошей», – додала Івона Чернєц.

 

Також три тендерні проекти були подані Державною фіскальною службою. Всі вони стосуються перебудови інфраструктури контрольно-перепускних пунктів в Шегинях, Краковці та Раві-Руській.

 

Водночас ще потребують уточнення заявки, які подала Державна прикордонна служба України.

 

За словами директора Львівського територіального управління НАБУ Тараса Лопушанського, якщо впіймають когось на розкраданні цих коштів, то злочини будуть розслідувати правоохоронні органи країни, на території якої це станеться.

 

Також НАБУ буде моніторити всі публікації та програми ЗМІ на цю тему і відповідно реагувати на них. А якщо комусь стане відомо про нецільове використання коштів з цього проекту, то представник НАБУ просить повідомляти про це.

06.10.2017