Порошенко: Жоден негативний прогноз про «особливий статус» не справдився.

 

Президент України Петро Порошенко звинуватив частину народних депутатів із прозахідних партій у грі на користь Росії під час розгляду в парламенті законопроектів про відновлення державного суверенітету на Донбасі і про «особливий статус» тамтешнього врядування.

 

Про це йдеться у зверненні голови держави, поширеному прес-службою АП.

 

«В голові просто не вкладається те, що ми бачили вчора і сьогодні у Верховній Раді. Колишні партнери з демократичної коаліції, люди, які називають себе патріотами і навіть українськими націоналістами, зривали голосування… Як на заклик «хто не скаче…», то підстрибують найвище. А як до голосування за очевидний український інтерес – неначе щось пороблено. А у декого взагалі з-під вишиванок визирають косоворотки, на головах – стирчать кокошники», – обурився Порошенко.

 

Президент сказав, що протести опонентів могли позбавити Україну міжнародної підтримки. «Їхні дії провокують напругу у стосунках з нашими ключовими союзниками. Створюють загрозу, що ми з вами залишимося з агресором сам на сам, без підтримки світової спільноти», – зазначив голова держави.

 

Петро Порошенко також вбачає в діях опонентів нав’язування «курсу на відмову від окупованих територій».

 

Серед переваг закону про відновлення суверенітету на Донбасі Президент назвав те, що він проголошує Росію агресором, а території нарікає окупованими російськими окупаційними військами.

 

«Закон посилить нашу позицію у боротьбі за звільнення заручників і у питанні щодо можливого розміщення миротворців ООН на Донбасі. Росія як країна-агресор не матиме жодного права на участь в цій місії, яка має бути дислокована на всій окупованій території – включно з тимчасово непідконтрольною нам ділянкою українсько-російського кордону», – заявив Порошенко.

 

Окрім того, Президент заспокоїв українців, що пролонгація закону про «особливості місцевого самоврядування» на Донбасі ще на один рік не спричинить нам біди.

 

«Якими жахіттями тільки не лякали три роки тому, коли його вперше ухвалювали! Тоді, до речі, за нього голосували і ті політичні сили, які вчора й сьогодні виступали проти. Та жоден – наголошую, жоден! – негативний прогноз за ці три роки не справдився», – заявив Порошенко.

 

«І тоді, і тепер можливість виконання закону жорстко обумовлена низкою вимог до Росії як агресора й окупанта та до її маріонеткових режимів. Насамперед – вимогою про виведення російських військ, незаконних збройних формувань, виведення військової техніки з території України і нормою про відповідність політичних процесів стандартам ОБСЄ», – наголосив Президент.

 

Голова держави заявив, що Україні важливо демонструвати політичну волю на дотримання міжнародних домовленостей, – це зберігає санкції проти Росії. «Натомість наша репутація як країни, яка із відповідальністю ставиться до Мінських домовленостей, дозволяє щоразу продовжувати санкції проти Росії, країни-порушниці угод. І ці санкції значною мірою стримують агресора», – підсумував Порошенко.

 

06.10.2017