Європарламент проголосував за створення Європейської прокуратури.

Раніше попередньої домовленості про це було досягнуто на засіданні Ради Європейської Унії на рівні міністрів юстиції.

 

 

За заснування прокуратури Європейської Унії (European Public Prosecutor's Office, EPPO) в четвер, 5 жовтня, проголосувала більшість депутатів Європейського парламенту – повідомило радіо Deutsche Welle. Нова структура займатиметься, зокрема, неправомірним використанням бюджетних коштів ЄУ і транскордонними махінаціями з ПДВ у великих масштабах. Зараз кримінальне переслідування цих правопорушень здійснюють на національному рівні.

 

«EPPO дасть змогу швидко обмінюватися інформацією, координувати поліційні розслідування, швидко заморожувати і вилучати активи, а також заарештовувати підозрюваних за кордоном», – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Європарламенту.

 

Згідно з планами, Європейська прокуратура почне працювати 2020 року в Люксембурзі. У її роботі на початках братимуть участь 20 країн ЄУ. Кожна країна відрядить до відомства по одному прокурору.

 

Поки що від активної співпраці утримуються Угорщина, Польща, Нідерланди, Швеція та Мальта. Проте вони зможуть долучитися до проекту згодом. З огляду на специфіку національного законодавства, до участі в Європейській прокуратурі не зможуть долучитися Данія, Ірландія, а також Велика Британія, котра й так розпочала процес виходу з ЄУ.

05.10.2017