Мощі Святого Миколая можуть все ще зберігатися в Туреччині.

 

Принаймні так стверджують турецькі археологи, котрі досліджували пивниці церкви Святого Миколая в місті Демре, що в провінції Анталія, за допомогою 3D-сканера.

 

 

Голова музейного управління Анталії Кеміл Карабан (Cemil Karabayram) повідомив, що, судячи з музейним джерел, церкву було спалено, а потім відбудована заново. «Ми вважаємо, що усипальниця не ушкоджена, але дістатися до неї досить складно через мозаїку на підлозі», - цитує Карабана видання Daily Mail. За його словами, археологам доведеться сантиметр за сантиметром прибирати стародавню мозаїку, щоб оглянути поховання. Зараз музейне управління шукає вчених, які змогли б провести роботи відповідної складності.

 

Поруч з Демре розташовані руїни стародавнього лікійського міста Мири. Микола з  грецького міста-колонії Патари (він же Святий Миколай), як відомо, був єпископом в Мирах Лікійських. Відомо, що майже відразу після його смерті 343 року над його могилою побудували базиліку, а на початку IX століття – церкву.

 

Досі вважали, що 1087 року, після набігів турків-сельджуків, італійські купці перевезли значну частину мощів Святого Миколая в місто Барі. А наприкінці XI століття венеціанці забрали залишки мощів з могили святого. Вчені двічі проводили експертизу, яка підтвердила, що в Барі і на острові Лідо у Венеції зберігаються фрагменти одного скелета.

 

 

Утім турецькі експерти, на яких послався Карабан, вважають, що італійці забрали не мощі святого, а рештки невідомого священика, похованого поряд з Миколаєм. Сам Карабан сподівається, що вчені виявлять в усипальниці незаймані мощі Святого Миколая.

04.10.2017