Цьогорічного Нобеля з хімії здобули дослідники кріоелектронної мікроскопії.

 

Лауреатами стали: швейцарець Жак Дебюше, німець Йоахім Франк і британець Річард Гендерсон.

 

 

Імена лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2017 рік оголосив у середу, 4 жовтня, Нобелівський комітет Шведської королівської академії наук. Як зазначено в прес-релізі Нобелівського комітету, науковців нагороджено «за розробку кріоелектронної мікроскопії високої роздільної здатності для визначення структури біомолекул в розчині».

 

Кріоелектронна мікроскопія дає змогу вивчати молекули, зупинені в русі за допомогою надшвидкого заморожування. При цьому вони зберігають свою природну структуру. Спільні дослідження Дюбоше, Франка і Гендерсона дозволили 2013 року сконструювати тривимірні зображення біологічних зразків на мікроскопічному рівні. «Це має вирішальне значення як для розуміння хімічних принципів життя в цілому, так і для розвитку фармацевтичних препаратів», – йдеться в прес-релізі, який цитує видання Focus.

 

77-річний Йоахім Франк (Joachim Frank) народився в Зіґені (Північний Райн-Вестфалія) і захистив дисертацію в Мюнхені. Нині він є професором біохімії і молекулярної біофізики в Колумбійському університеті в Нью-Йорку. 75-річний Жак Дюбоше (Jacques Dubochet) працює в університетах Женеви і Базеля, 72-річний Річард Гендерсон (Richard Henderson ) – професор в Кембриджі.

 

Нагадаємо, що 2016 року лауреатами Нобелівської премії з хімії стали вчені зі США Жан-П'єр Соваж, Джеймс Фрейзер Стоддарт і Бернард Ферінґа. Нагороду їм присудили за проектування і синтез молекулярних машин.

 

Премія становить 8 мільйонів шведських крон, що приблизно еквівалентно 830 тисячам євро. З 1901 року Нобеля з хімії був удостоєний 171 науковець, серед них чотири жінки. Один вчений – Фредерік Сенґер – нагороджений двічі.

 

Вручення нагород традиційно відбувається 10 грудня, у день смерті засновника премії Альфреда Нобеля.

04.10.2017