У Польщі сплюндровано надмогильну плиту радянським солдатам.

 

Інцидент трапився у місті Щирку, яке належить до Бельського повіту Сілезького воєводства. 

 

 

Мовиться про так звану «братську могилу», де, згідно з написом на могильній плиті, поховано 36 солдатів Червоної армії. Монумент розташований поруч з міським поштовим відділенням.

 

Як повідомило видання Polska Times, монумент було частково потрощено, а на залишку могильної плити виведено червоною фарбою «знак Польщі, що бореться» (Znak Polski Walczącej), — емблему Польської підпільної держави та Армії Крайової з часів Другої світової війни.

 

Про руйнацію монументу редакцію видання повідомив один з читачів. Він надіслав такого мейла: «Вітаю! Я побачив зруйнований пам'ятник, присвячений радянським солдатам, які билися за визволення Польщі. Ще минулого тижня він був у дуже доброму стані. Тепер він понищений. Я не знаю, чи розслідує хто-небудь цей злочин». Як доказ своїх слів, він додав дві знимки пам'ятника – до і після руйнації.

 

Журналісти надіслали запит місцевій владі і в правоохоронні органи, які дізналися про подію лише від співробітників видання. Правоохоронці зафіксували факт вандалізму і звернулися по допомогу до місцевих мешканців у пошуках свідків події.

 

19 вересня схожого нападу зазнало меморіальне кладовище радянських солдатів у Варшаві. На могилах і постаментах пам'ятників зловмисники залишили образливі написи. На сходах біля скульптурної групи і на плитах, що розташовані по периметру центрального обеліска, невідомі намалювали чорною фарбою 15 зображень свастики.

03.10.2017