ГПУ оприлюднила докази причетності екс-посадовців МВС до злочинів проти Майдану.

 

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України повідомив про те, що слідство отримало свідчення про причетність екс-керівника департаменту громадської безпеки МВС Володимира Гриняка та начальника відділу цього департаменту Анатолія Серединського до координації штурму Майдану. Обидва сьогодні залишаються на роботі в урядових службах – Гриняк є керівником управління громадської безпеки Національної гвардії, а Серединський працює заступником голови департаменту превентивної діяльності Нацполіції.

 

Про причетність цих силовиків до утисків активістів Майдану повідомив очільник департаменту Сергій Горбатюк на екстреному брифінґу, інформує видання Тиждень.ua. Нагадаємо, у понеділок Печерський суд розглядає клопотання прокуратури про обрання запобіжних заходів стосовно підозрюваних – одного з них, Сергія Поготова, екс-першого заступника керівника департаменту громадської безпеки МВС, уже звільнили під домашній арешт.

 

Зі слів Горбатюка, командири підрозділів, зокрема й "Беркуту", повідомили, що 18 лютого 2014 року ("мирна хода" до Верховної Ради, початок наступу на Майдан Незалежності, – Z) їхніми діями керували телефоном високопосадовці, зокрема це робив Серединський. Також є свідчення, що Серединський і Гриняк 18 лютого під час підготовки до штурму Майдану взяли участь у нараді біля Жовтневого палацу, яку проводив заступник керівника київської міліції Петро Федчук. Горбатюк стверджує, що підозрювані брали участь в координації наступу.

 

Горбатюк додав, що, згідно з отриманими даними про телефонні розмови, Гриняк 18 лютого контактував телефоном із заступником міністра внутрішніх справ, начальником департаменту громадської безпеки, першим заступником начальника ДГБ Сергієм Поготовим. Крім того, він мав телефонний зв’язок із командирами черкаського, вінницького "Беркута" тощо.

 

Окрім того, Серединському інкримінують координацію 18 лютого семи підрозділів "Беркуту".

 

Нинішній голова департаменту превентивної діяльності Нацполіції Ігор Бабич, зі слів Горбатюка, того дня координував три підрозділи "Беркуту". Водночас, 19 лютого Бабич з’єднувався телефоном із дев'ятьма керівниками регіональних підрозділів "Беркуту": миколаївського, донецького, волинського тощо.

 

Його колега Серединський 19 лютого координував шість підрозділів, зокрема рівненський, запорізький, одеський, львівський, тернопільський, черкаський.

 

Поготов у ніч на 19 лютого вночі був на контакті із ДАІ, із Гриняком, із керівництвом ГУ МВС Києва, із київським "Беркутом".

 

Також журналістам продемонстрували звукозаписи телефонних переговорів. "Це не всі докази, які ми можемо оприлюднити. Частину доказів ми не оприлюднюємо із необхідності захистити свідків. Сам Бабич у свідченнях зазначав, що він координував різні територіальні підрозділи силовиків, які звозили до Києва для протидії протестним акціям", – повідомив Горбатюк.

 

Він зазначив, що свідкам у справі Бабича, Серединського і Поготова може загрожувати тиск, бо вони працюють в МВС, і їм можуть погрожувати зняттям із посад.

 

Згідно з інформацією Горбатюка, у структурах органів внутрішніх справ дотепер працює близько 20 осіб, підозрюваних у злочинах проти активістів Революції Гідності. "Їх не відсторонили від посад. Зокрема, це і низові ланки. Тут представники спецпідрозділів і слідчі. Їм інкримінують незаконні арешти й притягнення до кримінальної відповідальності. Мені зараз важко сказати точну цифру, однак нині треба уточнювати їхню кількість. Але на певному етапі таких людей було близько 20 осіб", – сказав Горбатюк.

 

На підтвердження заяв про можливість тиску на свідків та фіґурантів (але не тільки для того) Сергій Горбатюк оприлюднив записи розмов за участю підозрюваних. На одному з недавніх записів голос "гвардійця" Гриняка дає вказівки службовцям поліції щодо дозволів на зброю.

 

Зокрема, як пише видання ТЕКСТИ.org, один із записів – це розмова Володимира Гриняка та Ігоря Бабича. Чутно, як Гриняк дає розпорядження Бабичу, хоч і не є його керівником, про те, кому і які дозволи видавати, у тому числі, схоже, заднім числом і з порушеннями. Зокрема, лунає прізвища Аллєрова, керівника Нацгвардії, якому Гриняк розпоряджається видати дозвіл на продаж зброї, що після купівлі не була навіть зареєстрована.

 

Іще на одному записі, як випливає із "розшифровки" департаменту спецрозслідувань, Гриняк домовляється з керівником Служби зовнішньої розвідки Віктором Гвоздем, що передасть тому дозвіл на зброю, яку той має на руках, вочевидь, без чинного дозволу.

 

29 вересня ГПУ повідомила про підозру в злочинах проти активістів Євромайдану трьом колишнім високопосадовцям МВС України: Ігорю Бабичу, Анатолію Серединському та Сергію Поготову, двоє з яких зараз обіймають керівні посади в Національній поліції України.

 

15 вересня суд відмовив прокуратурі у відстороненні підозрюваного у справах Майдану генерала Володимира Гриняка від посади керівника департаменту громадської безпеки Нацгвардії. Його підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого, зокрема в тому, що він передавав накази від екс-глави МВС Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка відповідним підрозділам та їхнім командирам, а також керівникам нижчого рівня, зокрема начальнику міліції громадської безпеки ГУ МВС у Києві Петрові Федчуку.

 

6 грудня суд відмовив прокурорам у взятті під варту Гриняка і віддав його на поруки депутатам з "Народного фронту".

 

02.10.2017