Суд звільнив поліціянта, підозрюваного в трансфері російської зброї в Україну під час Майдану.

 

Печерський суд Києва постановив узяти під домашній арешт першого заступника керівника департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ Сергія Поготова, підозрюваного у постачанні російських спецзасобів для розгону учасників Революції Гідності взимку 2014 року.

 

Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook. 

 

Під час судового процесу сторона обвинувачення клопотала взяти підозрюваного під варту, мотивуючи це тим, що він уродженець Російської Федерації, тож може виїхати до цієї країни. Також прокурори заявляли, що підозрюваний може тиснути на свідків і має дружні стосунки з нинішніми працівниками МВС.

 

“Маючи тісні дружні відносини з працівниками, які зараз займають керівні посади в Міністерстві внутрішніх справ, вважаю, що Поготов після ознайомлення з повідомленою йому підозрою, після ознайомлення з матеріалами, які додаються до даного клопотання, зможе підробити, знищити будь-які документи, якими нині, на жаль, орган досудового розслідування, сторона обвинувачення, не володіє, але вони зберігаються в Міністерстві внутрішніх справ”, – заявляв прокурор Олександр Ковальчук, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Згідно з версією державного обвинувачення, Поготов, "діючи умисно, за попередньою змовою групи осіб, перевищуючи надану йому владу та службові повноваження, достовірно знаючи, що отримані спеціальні засоби російського виробництва не прийняті на озброєння Міністерством внутрішніх справ та іншими правоохоронними органами України, у зв’язку з чим не можуть застосовуватися працівниками правоохоронних органів […], підготував та особисто підписав рапорти щодо придбання та виділення для потреб міліції громадської безпеки МВС України, в тому числі полку міліції особливого призначення “Беркут” МВС України в місті Києві, зазначених спеціальних засобів, підготував їх до видачі підрозділам органів внутрішніх справ".

 

Слідчі стверджують, що використання спецзасобів спричинило до загибелі одного з мітингувальників і завдання тілесних ушкоджень 138 учасникам протестів. Також прокурори зазначили, що серед спецзасобів посиленої дії були світлошумові гранати подразнювальної дії, ручні дратівливі гранати підвищеної потужності та безпеки, ручні димові гранати.

 

Водночас Поготов не визнав вчинення злочинів, які йому інкримінує Генпрокуратура. “На час роботи в Міністерстві внутрішніх справ виконував обов’язки згідно з положеннями та посадовими інструкціями. Винним себе не вважаю”, – ствердив він.

 

Згідно зі словами Ігоря Луценка, на понеділкове засідання суду, аби виступити на захист підозрюваних поліціянтів, прибув перший заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич. 

 

02.10.2017