Нещепленим від кору дітям заборонено відвідувати садочки і школи, – МОЗ.

 

Через поширення інфекції кору невакцинованих проти неї дітей не допускатимуть у навчальні заклади в Івано-Франківській, Тернопільській та Одеській областях, інформує Міністерство охорони здоров’я.

 

«У трьох областях з найбільшим числом захворілих – Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській – діти, які не отримали щеплення від кору, не допускаються до відвідування дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, що є одним із основних способів попередити поширення спалаху інфекції», – ідеться в повідомленні.

 

На початок вересня в Україні зареєстровано 1627 випадків кору, двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (747), Одеській (589) та Тернопільській (70 випадків) областях.

 

Здебільшого на кір хворіють діти. Однак реєструють значне число захворілих і серед дорослих. Так, цього року в Івано-Франківській області захворіли 591 дітей (79% від усіх хворих на кір), в Одеській – 389 дітей (66% захворілих), у Тернопільській – 57 дітей (81% від усіх захворілих). Зазвичай хворіють люди, які не були вакциновані проти кору.

 

«Закликаємо батьків в усіх областях України, не лише там, де реєструються спалахи, вакцинувати дітей, щоби вберегти їх від цього небезпечного захворювання. Для захисту від кору, згідно з календарем щеплень в Україні, необхідно отримати дві дози вакцини КПК. Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи (виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) наявна в усіх областях у достатній кількості», – зазначили в МОЗ.

 

Вакцинуватися рекомендують також і дорослих, які не мали щеплення проти кору, придбавши вакцину за власний кошт.

 

Торік менше половини українських дітей були щеплені від кору за графіком. На кінець серпня 2017 року другою дозою вакцини КПК за календарем щеплень були захищені 61% дітей віком 6 років.

 

Кір є однією з головних причин дитячої смертності у світі. Захворювання проявляється високою температурою, нежитем, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.

29.09.2017