Експертиза не виявила закликів до війни у Януковичевому зверненні до Путіна.

 

Лінгвістична експертиза не виявила в заявах президента-утікача Віктора Януковича та його листі до президента РФ Владіміра Путіна ознак сепаратизму.

 

Таке рішення оголосив суддя Оболонського суду Києва Владислав Дев'ятко, повідомляє Hromadske.ua

 

"Заклики до зміни кордонів України і повалення її конституційного ладу в інтерв'ю ЗМІ і публічних висловлюваннях Януковича і в листі [до Путіна] від 01.03.2014... відсутні", – сказав суддя.

 

Експертиза також не встановила у висловлюваннях екс-президента прямих закликів до агресивної війни.

 

Водночас експерти відзначили, що в контексті тодішньої ситуації висловлювання Януковича і його лист до Путіна могли бути використані для проведення дій, що порушують суверенітет і недоторканність кордонів України.

 

Окрім того, експертиза не встановила ознак, котрі би свідчили про те, що Янукович говорив із примусу.

 

"Експертизою підтверджено, що обвинувачений на запитання журналіста про своє звернення до президента Російської Федерації з проханням використати збройні сили проти України говорив без ознак психологічного тиску на нього. Тобто свідомо і з властивостями для самостійного відтворення ним обстановки до обставин подій, що передувало написанню заяви", – прокоментував прокурор Максим Крим, згідно з цитатою УНН

 

"Індивідуальні психологічні особливості: ретельно прихована агресивність, цинічність, веселощі, міміка статична, пантеміміка динамічна, виражена логічно і послідовно в мові. Ознак здійснення на нього психологічного впливу з боку сторонніх осіб немає", – доповнює РБК.

 

28.09.2017