Воєнний кабінет: Президент розпорядився покарати винуватців вибухів у Калинівці.

 

Президент України Петро Порошенко звернувся до керівників Генеральної прокуратури, СБУ, Національної поліції з вимогою встановити і притягнути до відповідальності винуватців трагедії на військовому складі під Калинівкою, що на Вінниччині.

 

Про це йшлося на засіданні "воєнного кабінету" в Адміністрації Президента, інформує прес-служба АП.

 

"Ми маємо навчитися захищати наші стратегічні об’єкти від диверсійних груп. Є інші версії? Значить, будемо притягати до відповідальності тих, хто буде [винен] за іншими версіями", – закликав Президент.

 

Петро Порошенко повідомив, що дав наказ посилити оборону й охорону стратеґічних об’єктів силами Збройних сил. "Ми далі миритися з цими подіями не можемо", – обурився голова держави.

 

Урядові служби доповіли Президентові, що робота з локалізації надзвичайної події та подолання наслідків була висококваліфікованою. "Більшість майна і боєприпасів, які зберігалися на базі, були врятовані завдяки професійним діям персоналу бази на чолі з їх командиром – полковником Батюком. Вони грамотно організували процес. Мужність і героїзм цих людей дозволили затримати розповсюдження вогню", – заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

 

Міністр оборони України Степан Полторак повідомив: "Цей арсенал потенційно міг прийняти 140 тис. тонн. Там було 83 тис. тонн [боєприпасів]". З його слів, 68 тонн – це були боєприпаси, готові до застосування, решта – компоненти до боєприпасів та металобрухт.

 

"На цей час розповсюдження пожежі припинено, локалізавано. Є задимлення території, але відкритого вогню немає. В останні години немає і вибухів на території сховища", – повідомив міністр на засіданні, що відбулося перед північчю.


Міністр зауважив, що подібна надзвичайна подія відбувається справді не вперше. Він нагадав, що після вибухів на складах боєприпасів у Сватовому звільнили заступника начальника Генерального штабу, притягли до відповідальності й оголосили про службову невідповідність шести генералам та 46 офіцерам. За підсумками роботи у Балаклії до дисциплінарної відповідальності притягнули 80 осіб. Міністр повідомив, що за підсумками розслідування подій під Маріуполем незабаром доповість Президентові про результати.

 

28.09.2017