Усі ринки міста перевірять на дотримання санітарних норм та якість продукції.

 

Сьогодні, 27 вересня, у Львівській міськраді відбулось позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого обговорили ситуацію, що склалася внаслідок отруєння великої кількості людей копченою рибою з ринку «Привокзальний», інформує прес-служба ЛМР.

 

Комісія заслухала інформацію від керівництва Держпродспоживслужби, Львівського обласного лабораторного центру та Національної поліції, і запропонувала організувати спільні комісії із залученням громадських організацій для проведення рейдових перевірок щодо дотримання умов реалізації харчових продуктів на всіх ринках Львова.

 

Як повідомляв Z, 63 людини, з яких 7 – діти, отруїлись копченою рибою, що її продавчиня виробляла у своєму гаражі. У зразках риби виявили сальмонелу.

 

«Ми попросили, щоб вона привезла на дослідження одну рибу. Також ми попросили жінку обстежитись на наявність стафілококу. Разом з поліцією провели обстеження її квартири, місця виготовлення і гаражу, де вона коптила рибу. Були встановлені антисанітарні норми виготовлення копченої риби.

 

Також розпочато дослідження роботи самої лабораторії санітарної експертизи на ринку "Привокзальний". Лабораторія зараз у стадії реорганізації й буде підпорядкована Державному закладу ветеринарної медицини», – розповіла Галина Пилипович, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Львівського міського управління Держпродспоживслужби Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

 

Також вона додала, що на фірму, де жінка купувала рибу, фахівців не допустили, але надали всі документи, висновки та свідоцтва.

 

«Згідно з наданими документами, риба могла реалізовуватись як морожена. Але був факт недопущення, тому будемо просити поліцію, щоб допомогла, і сприяла в проведенні такої перевірки», – зазначила Галина Пилипович.

 

«Ми відібрали залишки риби для лабораторного дослідження, підприємець принесла свій взірець для дослідження. З поліцією відібрали ще один взірець з ринку, а також відібрано змиви з ємності, де готувалася риба. За попередніми даними, 2 взірці риби за санітарними і екологічними показниками не відповідають нормам, в одному взірці є виявлена сальмонела. Ємкість, де готували рибу, уражена бактеріями кишкової палички. Дослідження ще триває, і до кінця тижня будемо мати остаточні результати – буде встановлено збудника», –  зазначила Галини Михальчук, завідувачка Львівського міського відділу ДУ «Львівській обласний лабораторний центр МОЗ України».

 

Поліція за фактом отруєння людей розпочала кримінальне провадженняза статтею 325 ККУ – порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масовим отруєнням, проводиться досудове розслідування. Продавчині оголосили про підозру за частиною 2 цієї статті, і сьогодні, 27 вересня, в суді їй оберуть запобіжний захід.

27.09.2017