В Іспанії заблоковано 140 сайтів з інформацією про каталонський референдум.

Відповідне рішення ухвалив Верховний суд Каталонії.

 

 

Загалом суд розпорядився заблокувати понад 140 сайтів з інформацією, яка стосується референдуму про незалежність регіону. Про це повідомило видання Diario Público.

 

У число заблокованих потрапив і сайт громадської організації прихильників сецесії – Національної асамблеї Каталонії. За спроби зайти на нього за старою адресою www.assemblea.cat спрацьовує переадресація на портал www.assemblea.eu, доступ до якого не закритий. На сайті www.referendum.cat, де учасники референдуму, окрім іншого, могли дізнатися адресу своєї виборчої дільниці й роздрукувати бюлетень для голосування, розміщено повідомлення англійською та іспанською мовами: «Цей домен закритий відповідно до вимоги юридичного відомства і перебуває в його розпорядженні».

 

Референдум про незалежність Каталонії від Іспанії призначено на перше жовтня. Якщо більшість його учасників підтримають цю ініціативу, влада Каталонії має намір проголосити незалежність від Мадрида протягом 48 годин після підведення підсумків голосування.

 

Уряд Іспанії намагається перешкодити проведенню референдуму. Поліція Каталонії отримала наказ з 29 вересня взяти під контроль усі виборчі дільниці регіону. «Сьогодні ми можемо підтвердити, що успішний референдум в Каталонії не відбудеться», – заявив у вівторок, 26 вересня, офіційний представник уряду країни.

 

Раніше конституційний суд Іспанії оголосив референдум незаконним і таким, що суперечить конституції, оскільки основний закон не передбачає виходу окремих регіонів зі складу країни. У середині вересня поліція конфіскувала мільйони бюлетенів і обладнання для проведення голосування. Були затримані 14 представників регіональної адміністрації, але згодом їх відпустили з-під варти.

27.09.2017