Гриневич розчарована ультиматумом Угорщини щодо освітнього закону.

 

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич розчарована наміром уряду Угорщини блокувати європейські прагнення України у зв'язку з підписанням Президентом України закону "Про освіту".

 

Про це Гриневич сказала в ефірі "112 Україна" під час поїздки на Івано-Франківщину. 

 

"Мене це надзвичайно розчаровує. Дивно, що наші угорські партнери не можуть бути зацікавлені, щоб українські громадяни, зокрема угорського походження, також мали європейські перспективи", – сказала міністр.

 

Гриневич сподівається на відкритість керівництва сусідніх країн при обговоренні мовної статті закону про освіту.

 

"Ми будемо проводити консультації з нашими партнерами, будемо доводити, як буде впроваджуватися закон, показувати навчальні плани, з якими ми хочемо йти в ці школи, надавати підтримку вивченню української мови, підвищенню кваліфікації вчителів цих шкіл нацменшин. Тому, мені здається, нам треба більше порозуміння замість таких ультиматумів. Ми були б вдячні за відкритість керівництва Угорщини почути нас, наші аргументи і ті плани, які ми хочемо реалізувати для наших маленьких українців, що навчаються в школах мовами нацменшин", – сказала Гриневич.

 

Вона зауважила, що навколо закону "Про освіту" склалося багато міфів. Зокрема про те, що школи з викладанням мовами нацменшин закриватимуть, як це нещодавно заявляли перед парламентом Угорщини.

 

Гриневич ствердила: навпаки, закон про освіту розширює права і можливості дітей представників національних меншин, зокрема щодо подальшого навчання, можливостей стосовно роботи на державній службі тощо. Зберігаючи водночас викладання й угорською мовою.

 

"Ми зберігаємо всі ці школи, ми лише розширюємо можливість навчання українською мовою в цих школах, тому що ми фіксуємо сьогодні порушення прав дітей угорського походження, які здобувають повну загальну середню освіту в Україні і не володіють українською мовою. Це означає, що вони не мають доступу до вищої освіти, це означає, що вони не можуть обіймати в майбутньому державні посади, посади в органах місцевого самоврядування. Нам треба розширити їхні освітні права. Ми при цьому збережемо частину викладання угорською мовою. Діти вчитимуть угорську мову, але вони зможуть інтегруватися повноцінно в українське суспільство, знаючи, володіючи українською мовою також на хорошому рівні", – вважає Гриневич. 

 

26.09.2017