Росія висловила стурбованість появою посібника Пентаґону про російську армію.

У ньому, зокрема, аналізується досвід дій російських збройних сил в Україні.

 

 

Раніше в мережі з'явилася онлайн-версія посібника під назвою «Російська війна нової ґенерації» (Russian new generation warfare handbook), який підготувала пентагонівська дослідницька Група з вивчення асиметричних бойових дій, виданого ще в грудні 2016 року з грифом «тільки для службового користування». Підручник є 68-сторінковою брошурою з описом військової стратегії Росії, перерахуванням сильних і слабких місць армії, тактико-технічних характеристик військової техніки.

 

На основі зібраних матеріалів зроблено висновки про стратегію і тактику збройних сил РФ в «гібридних конфліктах». На думку авторів видання, військова стратегія Москви спрямована на зміну режимів за кордоном за підтримки місцевих сепаратистських сил. При цьому Росія «використовує будь-які важелі тиску для досягнення цих змін», ідеться в брошурі.

 

Автори посібника розглянули прийоми і тактику російських військовиків під час операції зі захоплення Криму 2014 року й досвід бойових дій на сході України на стороні проросійських сепаратистів. Зокрема вказується, що анексія Криму була здійснена за допомогою підрозділів спецназу, які діяли під прикриттям і після цього були перекинуті на Донбас. Автори документу відзначають, що в цих операціях також брали участь регулярні підрозділи російської армії.

 

Передовсім «крайню тривогу» у зв'язку з появою посібника міністерства оборони США висловило посольство Росії у Вашингтоні. Особливо тим, що у виданні реально допускається можливість бойових сутичок між американськими і російськими вояками.

 

«Ми звернули увагу на пентаґонівський посібник з "нових російських методів ведення бойових дій", включно з так званими "гібридними операціями", який з'явився в ЗМІ. Американським військовослужбовцям рекомендується ознайомитися з тактичними прийомами, алгоритмами дій і бойовими засобами, нібито застосовуваними Збройними силами Російської Федерації на території України. Викликає занепокоєння, що в документі міноборони США, призначеному для внутрішнього використання, всерйоз допускається можливість бойових зіткнень між американськими і російськими ЗС. Таке можна уявити лише в страшному маренні. Подібного кшталту свідчення підготовки американських військовиків до прямого конфлікту з Росією є вкрай тривожними, особливо в нинішній і без того непростій ситуації в сфері європейської безпеки», — йдеться в заяві прес-секретаря посольства РФ в США Миколи Лахоніна, яку цитує інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Він вчергове нагадав, що Росія неодноразово заявляла – вона «не є стороною внутрішнього конфлікту в Україні», «російських військ в Україні немає», а «ключ до виведення України з кризи полягає у виконанні мінських домовленостей».

 

Своєю чергою, в Пентаґоні зазначили, що опублікований виданням The National Interest посібник носить довідковий характер і не має стосунку до державної політики США. Співробітник прес-служби міноборони США Адріан Ренкін-Ґелловей зазначив, що при Пентаґоні діють дослідні й аналітичні центри, які вивчають різні аспекти національної безпеки й оборони. «Ці структури часто публікують статті, прагнучи доповнити наявну базу, але вони зовсім необов'язково репрезентують офіційну політику уряду», – наголосив він.

26.09.2017