Цьогоріч в інклюзивні класи пішли 150 дітей з інвалідністю.

 

У 2017 році в інклюзивні класи львівських шкіл пішли 150 дітей, повідомила головна спеціалістка сектору виховної роботи та дозвілля управління освіти Львівської міськради Олена Кондрат, передає Твоє місто.

 

«Ми йдемо до нової школи. З цього року, в порівнянні з 2015-м, у 33 школи прийшло 150 дітей з особливими освітніми потребами – тоді було 45. Батькам надається можливість показати, що дитина не може перебувати замкнена вдома за зачиненими дверима. Вона має соціалізуватися і приходити в клас», – каже Олена Кондрат.

 

У 2016 році таких дітей було 93. А цьогорічна цифра 150 є приблизною, тому що кількість дітей з інвалідністю в інклюзивних класах постійно збільшується.

 

Олена Кондрат зазначила, що педагоги та батьки до інклюзії ще не готові. Цього літа навчально-методичний центр посилив свою роботу та проводив навчання, семінари, круглі столи на тему інклюзивної освіти.

 

«Не може асистент обслуговувати трьох дітей з особливими потребами на півставки. Міськрада вирішила, що ми будемо давати таким людям цілу ставку. Таких людей бракує, їх треба шукати», – додала чиновниця.

 

За даними управління соціального захисту ЛМР, у Львові є понад 2,5 тис. дітей з інвалідністю (у тому числі – дошкільного віку).

 

У жовтні 2016 року Міністерство освіти та науки ухвалило рішення про створення інклюзивних класів, в які до 2022-го поступово переведуть усіх учнів спецшкіл та інтернатів. У травні 2017 року Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, його підписав Президент.

25.09.2017