Енергетичні напої небезпечні для дітей?

 

Неповнолітні, котрі регулярно вживають енергетичні напої з вмістом кофеїну, можуть нашкодити своєму фізичному та психічному здоров’ю. Сучасне метадослідження доводить: споживання енергетиків супроводжується частими головними болями, гіперактивністю, а також депресією та іншими проблемами. Проте фактичного причинно-наслідкового зв’язку довести поки не вдалося, повідомляють науковці в “British Medical Journal“ (BMJ).

 

 

 

Енергетичні напої охоче вживають підлітки та молодь, щоби “збадьоритися” або зосередитися. Попри високий вміст цукру, напої містять кофеїн, а часом й інші активні речовини — гуарану й таурин. Підозрюють, що у великих дозах ці речовини провокують головні болі, проблеми зі серцево-судинною системою та інші побічні ефекти у дітей. У поєднанні з алкоголем енергетики можуть призводити до пізніших залежностей. Також непокоять дослідження, згідно з якими споживання кофеїну на етапі статевого дозрівання уповільнює розвиток мозку. 

 

Ризики для дітей, спричинені споживанням енергетиків, дослідила команда вчених на чолі з Клер Хоя (Claire Khouja) з Йоркського університету на замовлення британського уряду. Науковці хотіли дізнатися, наскільки високим є рівень споживання збагачених кофеїном енергетичних напоїв серед молоді до 18 років, а також якою мірою таке споживання впливає на ментальне та фізичне здоров’я неповнолітніх.

 

Для свого метадослідження науковці проаналізували 74 розвідки на цю тему, опубліковані після 2013 року. З’ясувалося, що впродовж останніх років до 67% всіх досліджуваних дітей і підлітків принаймні один раз вживали енергетичний напій. Приблизно половина неповнолітніх п’є його регулярно — принаймні раз на тиждень або на місяць, з’ясували науковці.

 

Щодо наслідків для здоров’я вчені підтвердили попередні дані: “Діти, що споживають кофеїнові напої, повідомляють про головні болі, болі в животі та проблеми зі сном частіше, ніж ті, що не вживають таких напоїв”, — повідомили науковці. Також дослідження засвідчують, що в них підвищується кров’яний тиск. Деякі оглядові дослідження фіксують також випадки тяжких побічних наслідків: 8 дітей мали гострі проблеми з серцево-судинною системою, в однієї відмовили нирки після вживання енергетиків.

 

Енергетики також можуть впливати на поведінку. Так, споживання напоїв частіше пов’язане з гіперактивністю й дефіцитом уваги. “Серед іншого, вдалося виявити кореляцію між споживанням енергетиків і стресом, тривожністю та депресією”, — повідомили Хоя та її команда. Проте не всі розвідки виявляли негативні ефекти.

 

Деякі дослідження стверджували довгострокові наслідки після споживання енергетичних напоїв. Їхні результати вказують на пізнішу схильність молоді вживати алкоголь та інші наркотики, курити. Також самопошкодження та суїцидальні тенденції частіше помічали серед підлітків, що споживали енергетичні напої.

 

Дані зі Сполученого Королівства вказують на те, що діти, котрі вживають енергетики п’ять і більше разів на тиждень, мають гірше психологічне та фізичне самопочуття, ніж ті, які їх не споживають, — підсумовує Хоя та її колеги. — Все ж залишається неясно, чи споживання енергетиків призводить до гіршого самопочуття. Чи ж навпаки — погане самопочуття заставляє вживати енергетичні напої”.

 

Адже отримані результати значною мірою походять з питальників і поперечних досліджень, в яких неможливо відрізнити причини від наслідків. “Дані зміцнюють ідею про зв’язок між споживанням енергетиків і неналежним станом здоров’я, шкідливою поведінкою у дітей, хоч про причини ми ще не можемо говорити”, — пояснили Хоя та її команда. Щоб довести каузальний зав'язок, потрібні будуть наступні довгострокові дослідження.

 

 

Josephine Franke

Energydrinks: Gefahr für Kinder? 

British Medical Journal (BMJ), 1/02/2022, doi: 10.1136/bmjopen-2020-047746

Зображення: Andrey_A / Getty Images

Зреферувала С. К.

18.02.2022