Чому діти так легко засвоюють граматику?

 

Підмет, присудок, обставина: у чотири роки в мовному розвитку дітей зазвичай настає важливий етап. Вони починають розуміти і використовувати складні речення та граматику. Чому саме в чотири роки? Тепер науковці зясували, що саме в цей час в дитячому мозку інтенсивно розвивається так звана зона Брока.

 

 

 

Зображення:  MPI CBS 

 

 

Коли діти вчаться говорити, настає багато важливих подій – наприклад, вони вимовляють перше слово. Але мова – це більше, ніж окремі слова. Правильно спілкуватися може лише той, хто опанував граматику та структуру речень. Діти в 8 місяців уже мають рудиментарне відчуття правильної граматики, проте до чотирьох років вони не сильно нею послуговуються. Натомість після чотирьох років діти говорять майже бездоганно й вживають великий словниковий запас. Що ж саме зумовлює цей поштовх, досі залишалося нез’ясованим.

 

Дослідники на чолі з Чеслі Кляйн (Cheslie Klein) з Інституту когнітивних наук і наук про мозок імені Макса Планка в Лейпцигу виявили, що змушує чотирирічних дітей раптово ставати “граматичними геніями”. Науковці детальніше проаналізували процеси дозрівання мозку у дітей цього віку.

 

Спочатку Кляйн та її колеги визначили мовні здібності у 17 трирічних і 20 чотирирічних дітей. Учені перевіряли, наскільки добре діти розуміють та використовують складні конструкції в реченнях. Крім того, науковці робили знімки головного мозку дітей з допомогою магнітно-резонансного томографа (МРТ).

 

Учені вирахували площу й товщину відповідних ділянок мозку і так змогли з'ясувати, наскільки вони розвинені. Це дало змогу зрозуміти зв'язок між мовними здібностями дітей і зрілістю різних ділянок у їхньому мозку.

 

Результат: у 3-річних та 4-річних дітей певні ділянки мозку були особливо активні, що дало підстави вченим вважати їх визначальними для мовного розвитку дітей на цьому етапі. “Наші результати засвідчують, що за обробку речень у двох вікових групах відповідають різні ділянки кори головного мозку, -розказали Клейн та її колеги, - Здатність говорити реченнями у трирічних дітей супроводжувалася збільшенням поверхні в лівій задній частині верхньої скроневої борозни, а в чотирирічних - потовщенням кори в лівій задній частині ділянки Брока”.

 

Верхня скронева борозна (скорочено ВСБ) - це борозна в корі головного мозку, яка відповідає за соціальне сприйняття. Зокрема ця зона може розрізняти голоси і звуки навколишнього середовища або розповіді й маячню. Учені з'ясували, ВСБ - визначальний чинник розвитку мовних навичок у трирічних дітей, хоч і в дорослому віці вона виконує важливі функції.

 

Починаючи з четвертого дня народження, все більш активною стає так звана зона Брока, моторно-мовленнєвий центр, і на заміну ВСБ як основної рушійної сили мовного розвитку приходить саме вона, пояснила команда дослідників. Зона Брока - необхідна для сприйняття мови навіть у дорослих. У міру того, як ця ділянка дозріває, чотирирічні діти опановують все краще граматичні правила, зокрема пасивні конструкції й підрядні речення, пояснюють Кляйн і її колеги.

 

Так, перехід основної функції від однієї ділянки мозку до іншої може пояснити граматичний прорив у чотирирічних дітей. “Отримані висновки також дають змогу краще зрозуміти затримки в розвитку або навіть розлади мовлення, - сказала колега Кляйн Анджела Фрідерічі (Angela Friederici). Що більше ми знаємо про нормальний розвиток мови, то краще можемо допомогти дітям з розладами мови.

 

 

Anna Manz

Warum Kinder so mühelos Grammatik lernen

Max-Planck-Institut für Kognitions- und Neurowissenschaften, 9/12/2022

Cerebral Cortex, 2022; doi: 10.1093/cercor/bhac430

17.12.2022