Росія відмовилася від ідеї розмістити миротворців на всій території Донбасу.

 

Росія змінила свою позицію щодо місії ООН на Донбасі: офіційна Москва згодна розмістити континґент лише на лінії розмежування, а також прораховує ситуацію на випадок надання Україні американської летальної зброї.

 

Про це заявила офіційна речниця МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи зустріч президентів України і США у Нью-Йорку, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Зараз осінь 2017 року, і ми бачимо, як слова «летальна зброя» використовує «президент миру» майже щодня. Я думаю, що це привід замислитися, в якій ситуації перебуває Україна. Щодо того, прораховуємо чи ні. Звичайно, прораховуємо розвиток ситуації", – сказала Захарова.

 

Спікер Сєрґєя Лаврова нагадала, що Президент України Петро Порошенко ішов на вибори під гаслом, що буде "президентом миру".

 

"Зараз у стінах Організації Об'єднаних Націй розробляють і опрацьовують російський проект резолюції з приводу участі «оонівських» миротворчих сил. Багато спекуляцій було на цю тему, дуже багато спекуляцій було в ЗМІ України щодо того, що нібито миротворців розмістять на всій території Донбасу", – сказала вона.

 

"Я хотіла б нагадати, про що йдеться. Це дуже важливе питання. Вони будуть розгортатися на лінії зіткнення, де перебувають спостерігачі ОБСЄ для того, щоби дбати про їхню безпеку. Не більше і не менше. Усі двоякі міркування неприпустимі – тут треба бути гранично чіткими", – заявила Захарова.

 

Нагадаємо, 22 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

 

5 вересня Путін заявив, що згоден на розміщення миротворців ООН тільки на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. При цім він зазначив, що це питання не може бути вирішене без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

 

Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

 

Офіс канцлера Німеччини Анґели Меркель поширив повідомлення про те, що під час розмови німецького та російського лідерів нібито дійшли згоди, що миротворці можуть дислокуватися на всій території Донбасу.

 

22.09.2017