Facebook звинуватив Кремль у втручанні у вибори президента США.

Адміністрація соціальної мережі заявила про намір передати американській владі відповідні документи.

 

 

Компанія Facebook погодилася передати комітетам з розвідки Палати представників і Сенату США дані про майже три тисячі політичних рекламних оголошень, куплених і розміщених компаніями, пов'язаними з російською владою. Про це ввечері в четвер, 21 вересня, повідомив в заяві віце-президент Facebook Елліот Шраґе (Elliot Schrage).

 

«Після глибокого аналізу юридичних норм і політики компанії ми вирішили: якщо ми поділимося рекламою, яку виявили, з Конгресом, то це допоможе владі завершити життєво важливу роботу щодо оцінки подій на виборах 2016 року», – зазначив Шраґе.

 

За словами головного юриста соціальної мережі Коліна Стретча (Colin Stretch), всі ці оголошення були використані в кампанії з втручання в хід президентських виборів у США 2016 року. «Ми впевнені, що для державних структур має величезне значення інформація, яку ми повинні надати громадськості для того, щоб повністю зрозуміти, що сталося під час виборчої кампанії 2016 року», – йдеться в офіційній заяві юриста.

 

Протягом останніх тижнів Facebook передав до Конгресу «деякі зразки» таких оголошень, заявивши, що компанія ліквідувала 470 сторінок, створених приватними особами та компаніями, пов'язаними з Москвою.

 

У відеозверненні, розміщеному на особистій сторінці в Facebook, засновник соціальної мережі Марк Цукерберґ повідомив, що його компанія «активно співпрацює з владою США в рамках розслідування про російське втручання». «Ми показуватимемо, хто заплатив за конкретну рекламу, щоб ви могли перейти на сторінку платника того чи іншого оголошення і побачити, які ще реклами і для якої аудиторії він розміщує», – пояснив у відеозверненні Цукерберґ. Крім того, він пообіцяв, що Facebook ретельніше перевірятиме політичну рекламу і розширюватиме взаємодію з виборчими комісіями.

 

Нагадаємо, компанія Facebook 16 вересня повідомила, що виявила близько трьох тисяч політичних рекламних оголошень на суму 100 тисяч доларів. Вони були розміщені з липня 2015 року до травня 2017 року і сплачені з 470 фейковий сторінок та облікових записів, які були пов'язані між собою, і, імовірно, ними управляли з Росії.

22.09.2017