Президент заявив, що російська "миротворчість" спрямована на замороження.

 

Президент України Петро Порошенко зазначив, що російські пропозиції щодо миротворців для Донбасу насправді скеровані на заморожування конфлікту – й офіційний Київ їх не прийме.

 

Про це голова держави заявив під час виступу на загальних дебатах 72-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. 

 

 

"Нещодавні гібридні «миротворчі пропозиції» від Москви є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток та заморозити конфлікт назавжди", – наголосив Порошенко.

 

"Головна проблема Донбасу в тому, що Україна та Росія прагнуть цілковито протилежного. Україна хоче миру та відновлення суверенітету над своєю територією. Росія хоче контролю над Україною і підриває всі зусилля, спрямовані на відновлення нашого суверенітету у рамках кордонів нашої держави. Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України. Україна ніколи не прийме такої домовленості", – заявив голова держави.

 

Петро Порошенко зазначив, що Україна схвалить будь-яку пропозицію, котра принесе мир, і заявив, що "повноцінна миротворча операція ООН" є "єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання".

 

"Мандат миротворців повинен покривати усю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон. Це обов’язкова умова. Поки кордон використовують як ключовий шлях для постачання озброєння та особового складу на Донбас, доти не буде миру в моїй країні", – наполіг Порошенко.

 

Президент також наголосив: коли дійде до спорядження місії, то в її складі не може бути місця "для представників агресора".

 

Окрім того, Петро Порошенко переконував учасників засідання, що Україна – "це саме те місце для інвестування у шляхетну справу в ім’я сталого миру та безпеки". При тім заявив, що Росія "є не контрибутором міжнародної безпеки, а її найбільшою загрозою".

 

"Сьогодні Росія, мабуть, – єдина країна в світі, яка має конфлікт – гарячий, заморожений чи потенційний – майже з усіма сусідами", – звернув увагу Президент. 

 

21.09.2017