Усі незалежні члени наглядової ради "Нафтогазу" йдуть на звільнення.

 

Усі незалежні члени наглядової ради Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" мають намір подати у відставку через політичне втручання.

 

Про це повідомила прес-служба компанії.

 

"19 вересня останні незалежні члени НР "Нафтогазу" повідомили компанії про свої наміри піти у відставку. Своє рішення Пол Ворвік і Маркус Річардс пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду", – йдеться у повідомленні.

 

У "Нафтогазі" нагадали, що незалежні члени НР ще у квітні вказували на невиконання урядом плану реформування корпоративного управління компанії. "Незважаючи на запевнення, які надали членам НР представники вищого політичного керівництва України, протягом останніх п'яти місяців не сталось жодних суттєвих зрушень. Жодна з дій, які перебувають під контролем уряду, не була виконана. Навпаки, рівень політичного втручання в роботу "Нафтогазу" продовжує наростати і став, на жаль, очевидною нормою", – йдеться в листі Ворвіка та Річардса.

 

Керівництво групи "Нафтогаз" має намір у середу провести брифінг щодо відставки незалежних членів НР.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує, що реформу корпоративного управління в "Нафтогазі України" уряд розпочав 2015 року згідно з принципами ОЕСР.

 

У травні 2016 року було сформовано наглядову раду НАК в особі британців Маркуса Річардса, Чарльза Проктора та Пола Ворвіка. Від Кабінету Міністрів до ради увійшла перший заступник глави МЕРТ Юлія Ковалів, від Адміністрації Президента – екс-голова Міненерговугілля Володимир Демчишин.

 

Ковалів згодом вирішила подати у відставку, перейшовши на посаду голови Офісу інвестиційної ради при Президенті України. Її повноваження припинено з 17 квітня 2017 року.

 

Проктор у середині серпня 2017 р. також вирішив подати у відставку, його повноваження буде припинено з 30 вересня.

 

Кабінет Міністрів України 29 березня 2017 року вирішив розширити кількісний склад НР "Нафтогазу" з п'яти до семи осіб, додавши до нього одного незалежного члена та одного від держави.

 

Комісія з конкурсного відбору незалежного члена наглядової ради НАК "Нафтогаз України" у вересні відібрала на цю посаду п'ятьох кандидатів: екс-міністра фінансів, екс-голову представництва Morgan Stanley в Україні, голову НР "Національний депозитарій України" Ігоря Мітюкова; генерального директора "Майкрософт Україна" Надію Васильєву; екс-директора департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Юлію Берещенко; партнера Ernst&Young Дмитра Литвака; екс-голову правління словацького оператора ГТС Gaz-System S.A. Яна Чадама.

 

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу у підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

 

20.09.2017