НСТУ обурена подвійним урізанням свого бюджету з боку Кабінету Міністрів.

 

Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила про те, що Кабінет Міністрів не дотримав власних бюджетних зобов'язань щодо фінансування суспільного мовлення, обрізавши кошторис компанії вдвічі, і сприймає це як спробу підкорити центрального українського мовника напередодні виборів.

 

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці НСТУ.

 

"Попри неодноразові заяви представників влади, зокрема прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, про підтримку суспільного мовлення та обіцяне фінансування повною мірою, у розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 млн 563 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Правління ПАТ "НСТУ" змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням ми сприймаємо як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії. Спроби тиску на незалежне суспільне мовлення шляхом незаконного недофінансування є неприйнятними у демократичному суспільстві", – йдеться у заяві НСТУ.

 

"Суспільне мовлення зараз переживає найважчі часи. Для нас це час реформ і перебудови колишньої державної компанії у незалежного мовника. Відсутність належного фінансування підриває весь процес реформ. Адже йдеться вже навіть не про закупівлю техніки чи сучасного обладнання. Йдеться про реорганізацію самої структури, що є фінансово затратним, але є інвестицією в майбутнє. Без належного фінансування подальші реформи – неможливі", – прокоментував голова правління НСТУ Зураб Аласанія.

 

Телерадіокомпанія підкреслила, що не має важелів впливу на владу, окрім підтримки з боку громадянського суспільства та міжнародної спільноти, відтак закликала громадян України та міжнародних партнерів до небайдужості. "Певні, що отримаємо Вашу підтримку у цей час, оскільки свобода слова і незалежний суспільний мовник важливі для подальшої розбудови України як незалежної демократичної європейської держави", – просять в НСТУ.

 

Видання "Детектор медіа" нагадує, що, згідно з українським законодавством, бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду державного бюджету України за попередній рік. За два дні до презентації держбюджету, 16 вересня 2017 року, на конференції "Ялтинська європейська стратегія" прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що гроші на підтримку та розвиток суспільного мовлення в Україні передбачені бюджетом у повному обсязі.

 

19.09.2017