Амбасада США на Кубі може знову припинити роботу.

Принаймні опцію вдатися до такого радикального кроку розглядає Державний департамент Сполучених Штатів після так званої «акустичної атаки» на американських дипломатів у Гавані.

 

 

«США розглядають питання про закриття своєї амбасади на Кубі через серію інцидентів, внаслідок яких багатьом американським дипломатичним співпрацівникам було надано медичну допомогу, після чого вони виїхали з Гавани. Ми проводимо оцінку. Це дуже серйозна проблема, з огляду на шкоду, якої було завдано деяким людям», – заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон в інтерв'ю журналістам програми Face the Nation, яке телеканал CBS продемонстрував у неділю, 17 вересня.

 

За словами керівника американського зовнішньополітичного відомства, «ситуація – дуже серйозна», і в деяких випадках здоров'ю персоналу було завдано суттєвої шкоди. Внаслідок зазначених інцидентів постраждав щонайменше 21 співробітник американської амбасади в Гавані. Лікарі виявили у зазначених працівників низку негативних наслідків, зокрема часткову втрату слуху, стрес, головні болі, дзвін у вухах, когнітивні порушення, проблеми з концентрацією уваги, локальну амнезію і навіть набряк головного мозку.

 

Джерела телеканалу CNN в Державному департаменті США раніше стверджували, що йшлося про «акустичну атаку» – спрямований звуковий вплив, який не сприймається слухом людини, але завдає шкоди її здоров'ю. Водночас у Вашінґтона поки що немає однозначної відповіді, що могло викликати ці симптоми. Всі інциденти відбувалися з осені 2016 до серпня 2017 року.

 

МЗС Куби рішуче відкинуло звинувачення американської сторони, заявивши, що «безпека і благополуччя іноземних дипломатів є для країни пріоритетом».

 

Тим часом аналітики американського розвідувального співтовариства розглядають версію про ймовірну провокацію ФСБ Росії. Таким чином Москва могла б зашкодити зближенню Куби й США, яке започаткував два роки тому тодішній президент Барак Обама, й повернути Гавану у фарватер Кремля.

18.09.2017