Старі карти зображають «рифи-привиди»

 

Британська морська карта XVIII століття розкриває справжні масштаби коралового вимирання, позаяк на ній зображені ті рифи, що зникли впродовж останніх 240 років. Так, лише перед південним узбережжям Флориди колись було вдвічі більше рифів, ніж сьогодні. В прибережних районах зникло до 90 % рифів, інформують учені в журналі Science Advances. Усіх здивували масштаби коралового вимирання.


Морська карта 1774 року та супутниковий знімок. Зображення: Loren McClenachan.


 

Зараз тропічним кораловим рифам нелегко: потепління та окислення моря, забруднення води й знищення екскаваторами або тралами – це причини зникнення цінного життєвого простору. Навіть найбільший риф землі, Великий бар’єрний риф, ймовірно, зазнав незворотних пошкоджень.

 

Всі ці зміни зображають на картах і досліджують лише віднедавна – впродовж останніх десятиліть. Скільки ж коралових рифів зникло раніше, переважно залишається нез’ясованим.

 

Проте існують шанси виявити ці «рифи-привиди» з допомогою історичних морських карт, вважають Лорен МакКленачен (McClenachan) та її колеги з коледжу Колбі в штаті Мен. Адже передусім у 70-х рр. XVIII століття британські моряки докладали багато зусиль, щоб зобразити на картах морські території своїх колоній. При цьому на навігаційних картах вони рисували й рифи, адже їхня мілина була небезпечною для кораблів.

 

«Найкращі з британських морських карт описують глибини, форми та колір підводних коралів, що на зображенні відрізняються від інших твердих перешкод, зокрема голих скель», – інформують дослідники.

 

Ці документи вчені використали, аби зрозуміти, де в морських регіонах поблизу Флориди колись розташовувалися рифи і як змінилася тут коралова присутність. Для цього вчені порівняли розширення та розміщення 143 коралових рифів, позначених на історичних морських картах, і три актуальні біологічні картування цих же територій.

 

Результат: за останніх 240 років кількість та масштаби коралових рифів перед Флоридою зменшилися вдвічі. «Понад половина історичних коралів перебувала на місцях, де сьогодні їх більше немає, – повідомляють науковці. – Натомість тут ростуть морські водорості або просто видніється лисий морський ґрунт».

 

У сучасних матеріалах ці території вже не позначені як придатні для життєдіяльності коралів, тобто рифи тут безслідно зникли. Особливих втрат зазнали прибережні райони, інформують дослідники. У Флоридському заливі, морській території між південними краєм Флориди та островами попереду, зникло понад 87 % колишніх рифів.

 

«Про такі масштаби зникнення ніхто навіть не міг подумати», – наголосив співавтор дослідження Джон Пандолфі (John Pandolfi) з Університету Квінсленда в Брисбені.

 

Але що призвело до цього вимирання? Щодо цього вчені можуть лише висловлювати припущення. Ймовірно, його спричинили знищення мангрових заростей уздовж узбережжя та деградація водно-болотних угідь Флориди. Адже в 30 – 50-х рр. ХХ століття це спровокувало вимивання великої частини поживних грязей. Вимивання органічного матеріалу могло б позбавити коралові рифи шансу на виживання – такою є гіпотеза.

 

Але є й інше припущення: рифи зникли в результаті створення фарватерів для морського транспорту. Для морських колоній це мало суттєві наслідки: «Втрата прибережних рифів свідчить про те, що морська екосистема Флоридського заливу сильно змінилася, – розповіли МакКленачен та його колеги. – З рифами зник життєвий простір багатьох організмів, зокрема риб, яким потрібні коралові рифи для того, щоб виростити своє потомство».  

 

 

Alte Seekarten enthüllen "Geisterriffe"

University of Queensland, 07.09.2017

Зреферувала Соломія Кривенко

16.09.2017