Санкції США створили проблеми для фінансування оборонних програм Росії.

За даними інформаційної аґенції Bloomberg, уряд Росії, намагаючись обійти американські штрафні заходи, змушений створити новий державний банк – спеціально для фінансування військових потреб.

 

 

Указ про обмежувальні заходи, який 2 серпня підписав президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, дає йому можливість запроваджувати додаткові санкції щодо фізичних або юридичних осіб, котрі виконують «суттєві за обсягом транзакції» з російськими військовим і розвідувальним секторами. Зокрема, Вашингтон може перекрити зазначеним особам або організаціям доступ до американської фінансової системи або накласти арешт на їхні активи в США.

 

«Сбербанк Росії» і банк ВТБ шукають варіанти, як обійти санкції Вашингтона щодо РФ і не поставити під загрозу фінансування російських оборонних програм, – повідомила аґенція Bloomberg з покликом на власні джерела. Адже санкції можуть бути поширені й на вказані банки, оскільки вони надають великі позики для фінансування оборонних замовлень РФ. Якщо це станеться, ці кредитні установи не зможуть проводити операцій з рахунками в фінансових інститутах США і не матимуть доступу до американської валюти, що стрімко погіршить їхню працездатність.

 

У зв'язку з цим уряд Росії шукає варіанти, які дали б змогу знайти вихід з ситуації, яка виникла. Один з можливих шляхів – створення нового державного банку, який буде переказувати кошти на потреби оборони. Інший – надавати фінансування безпосередньо з ресурсів російського Міністерства фінансів, хоча це може призвести до зростання й так катастрофічно великого дефіциту федерального бюджету.

13.09.2017