МЗС Росії трактує освітній закон як наступ на російськомовних.

 

Міністерство закордонних справ Росії виступило з осудом схваленого Верховною Радою закону про освіту, котрий змінює мовне реґулювання в освітньому процесі у школах національних меншин.

 

Як вважають у департаменті інформації та друку МЗС РФ, закон "встановлює жорсткі обмеження на використання мов національних меншин з перспективою їх повного вимивання з освітньої системи цієї країни до 2020 року".

 

Також Росія певна, що закон спрямований насамперед проти російської мови. "Хоча в законі російської мови не згадано, очевидно, що головною метою нинішніх українських законотворців є максимальне пригноблення інтересів мільйонів російськомовних мешканців України, насильницьке встановлення в багатонаціональній державі моноетнічного мовного режиму", – йдеться в заяві відомства Сєрґєя Лаврова.

 

"Розглядаємо цей крок як спробу "майданної" влади здійснити повну українізацію освітнього простору країни, що прямо суперечить як її Конституції, так і взятим Києвом на себе міжнародним зобов'язанням", – пише МЗС РФ.

 

Росія також прикривається тим, що критику законопроектів висловили МЗС Угорщини, Румунії, Польщі і президент Молдови.

 

Москва закликала до зосередження "колективних зусиль", зокрема на рівні міжнародних організацій, "з метою протидії політиці владних структур України, котрі зневажають загальноприйняті праволюдські стандарти".

 

12.09.2017