ООН: Вирок Чийгозу суперечить міжнародному праву.

 

Російська Федерація як держава-окупант застосовує своє законодавство в анексованому Криму всупереч міжнародному праву.

 

Про це заявила на презентації 19-ї доповіді управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні голова Моніторингової місії ООН Фіона Фрейзер, повідомляє "Укрінформ".

 

"Учора Верховний суд Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Зазначаємо, що цей вирок стосується подій 26 лютого 2014 року, що відбувалися до окупації Криму... Ми підкреслюємо, що Російська Федерація як окупаційна держава застосовує законодавство РФ у Криму на порушення міжнародного права і всупереч резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262", – сказала Фрейзер.

 

Вона поінформувала, що ВКПЛ продовжує добиватися доступу до Криму з метою виконання свого мандата із спостереження, документування і висвітлення ситуації з правами людини по всій території України.

 

"Ми нагадуємо, що резолюцією Генеральної асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України Крим визнаний тимчасово окупованим Російською Федерацією", – підкреслила вона.

 

Фрейзер констатувала, що у період з 16 травня по 15 серпня 2017 року, впродовж якого Моніторингова місія ООН здійснювала спостереження, у Криму зафіксовано серйозні посягання на свободу вираження думок, мирних зібрань, релігії або переконань.

 

У цьому контексті Фрейзер нагадала, що перша кримінальна санкція у вигляді засудження до 1 року і 3 місяців була накладена на кримського татарина за пост у Facebook, де він критикував анексію і окупацію півострова.

 

Голова Моніторингової місії також поінформувала, що в окупованому Криму 1 червня було скасовано реєстрацію всіх 22 приходів релігійного об'єднання Свідків Єгови, внаслідок чого близько 8 тисячам людей було відмовлено у праві вільного віросповідання.

 

Фрейзер поінформувала, що протягом цього місяця буде оприлюднена спеціальна доповідь щодо ситуації з правами людини в Криму згідно з дорученням Генасамблеї ООН.

 

12.09.2017