ДПСУ кличе учасників "прориву Саакашвілі" замельдуватися на кордоні.

 

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що до пункту пропуску "Шегині" на кордоні з Польщею повернулись і вже оформились шестеро учасників недільної акції перетину кордону Міхеїлом Саакашвілі, дев'ятеро ще оформлюються.

 

Про це Цигикал розповів на прес-конференції в Києві, повідомляє аґенція "Укрінформ" (дані щодо "леґалізації" переходу – станом на 16:00).

 

"Сьогодні зранку 6 осіб були оформлені, 9 осіб ще оформлюються, зокрема, це журналісти", – сказав Цигикал.

 

Згідно з його підрахунками, загалом у неділю близько 60 осіб незаконно перетнули кордон.

 

"Кожен, хто перейшов кордон нелегально… має з'явитися на пункт "Шегині", для того щоб пройти процедуру оформлення митного контролю. Низка людей вже так і зробила, з числа журналістів і іноземців, які зрозуміли, в яку ситуацію потрапили", – заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, згідно з "Українською правдою".

 

"Національна поліція почала кримінальне провадження, і ми наполягаємо, щоб кожен з учасників цієї акції з'явився в поліцію для дачі показів. З'являться самі – добре. Ні – то відповідні повістки вже сьогодні будуть розсилати учасникам подій", – додав Аваков.

 

Голова ДПСУ Петро Цигикал "заспокоїв", що за незаконний перетин кордону передбачена відповідальність – штраф (від 1700 грн) або 15 діб арешту. "Події, які відбулись у "Шегинях", – це стаття 204-1 Адміністративного кодексу України – незаконний перетин держкордону. Згідно з цією статтею передбачено штраф від 1700 до 3500 грн або 15 діб адміністративного арешту", – сказав голова ДПСУ.

 

Цигикал також повідомив, що є і суворіша стаття Кримінального кодексу – 332 стаття (організація незаконного переправлення).

 

Зараз на ПП "Шегині" працюють слідчі Нацполіції, військової прокуратури, які будуть визначатись з допиту тих громадян, які були безпосередньо присутні у пункті пропуску. "Суд вирішить провину кожного, і будуть прийняті відповідні рішення. Є й інші статті – це перешкоджання законним діям ЗСУ та інших військових формувань. Це суворіша стаття. Тому треба дивитись, хто безпосередньо очолював цю акцію і хто надавав відповідні команди", – пояснив керівник ДПСУ.

 

11.09.2017