Папа Франціск завершив пасторську піліґримку до Колумбії.

У прощальній проповіді він побажав мешканцям країни стабільного та тривалого миру, а також закликав покласти край наркоторгівлі.

 

 

Папа Франціск перебував у Колумбії з апостольським візитом з третього до десятого вересня. Головною метою його візиту, як заявили у Ватикані, було підтримати мир у країні, де нещодавно уклали угоду про припинення збройного протистояння між урядом і ультралівими повстанцями. Громадянська війна в Колумбії тривала понад піввіку.

 

Саме у вказані дні в країні пройшов «Тиждень миру». Ця ініціатива зародилася 1987 року як знак заанґажування Церкви у будування миру в країні в непростий історичний період.

 

Під час візиту до Колумбії Папа Римський зустрівся з президентом Хуаном Мануелем Сантосом (Juan Manuel Santos) – лауреатом Нобелівської премії миру за минулий рік. Франціск звернувся до глави колумбійської держави зі закликом не применшувати зусиль у плеканні єдності народу. Понтифік відвідав міста: Боготу, Картахену, Вільявісенсіо і Медельїн. У кожному місті провів служби Божі, у яких взяли участь від сотень тисяч до понад мільйона вірян, – повідомило Radio Vaticana.

 

Промовляючи до півмільйона вірних у північноколумбійському місті Картахена на заключній Святій Месі його ХХ Апостольської подорожі, Святіший Отець закликав «зробити перший крок назустріч ближнім та Христові, відмовляючись від претензії на те, щоб отримати прощення не прощаючи, бути любленими не люблячи». «Лише розв’язавши вузли насильства, вдасться розпутати складний клубок протистоянь», – зазначив понтифік.

 

Папа відзначив, що Колумбія вже протягом десятиріч шукає миру. І для цього не вистачило просто наблизитися і вести діалог. «Проект нормативних рамок та інституційних угод між політичними чи економічними групами доброї волі не є вистачальним», – зауважив понтифік, вказуючи на те, що Ісус вчить необхідності «особистої зустрічі» між сторонами.

 

Перед тим, як залишити Колумбію, Папа також звернувся із закликом покласти край наркоторгівлі, яка «сіє смерть та знищення, стинаючи багато надій та нищачи чимало родин». Наркотики, за його словами, – це лихо, «яке завдає удару безпосередньо людській гідності, поступово розбиваючи образ, сформований у нас Творцем».

11.09.2017