Україна закликала світ посилити тиск на РФ задля звільнення Чийгоза.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з незаконним засудженням російською окупаційною владою у Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

 

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці МЗС.

 

"Розправа російських окупантів із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу А. Чийгозом за його підтримку територіальної цілісності України та боротьбу за права людини є черговим проявом репресивної політики РФ на Кримському півострові з метою придушення інакомислення та опозиції кремлівському режиму, дискримінації кримських татар", – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС висловило вимогу звільнити Ахтема Чийгоза, припинити репресії щодо кримських татар і українців на території окупованого Криму та відновити суверенітет і територіальну цілісність України. "Закликаємо міжнародну спільноту послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою повернення держави-агресора в міжнародно-правове поле", – зазначили в МЗС.

 

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що йдеться про черговий вирок з боку країни, котра "на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом". 

 

"Можна незаконно обмежити свободу, але волі і правди ніколи не зломити! Можна окупувати чужу землю, але вона горітиме під ногами і пектиме аж до її звільнення", – написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook. 

 

11.09.2017