Центр Митрополита Андрея Шептицького відкрився для відвідувачів.

 

Учора, 10 вересня, Центр Митрополита Андрея Шептицького у Львові розпочав свою роботу, інформує прес-служба Українського католицького університету.

 

В урочистостях з нагоди відкриття взяли участь владики УГКЦ,  жертводавці, друзі університету, духовенство та люди, які хотіли бути причетними до знакової події не лише університету, а й цілої України.

 

Президент УКУ владика Борис Ґудзяк у спільній молитві з іншими владиками, ректором УКУ Богданом Прахом та духовенством освятив скляні таблички, що символізують спільноту благодійників університету. На них прізвища кількох десятків найбільших жертводавців УКУ, таких як Джеймс та Луїза Темертеї, Адріан Сливоцький і Христина Балко-Сливоцька, Люба Баць та Григорій і Павлина Баць, Вальтер та Лідія Хендрікс та багато інших.


Фото: Прес-служба УКУ

 

Потому в храмі Святої Софії – Премудрості Божої відбулась Архієрейська Божественна літургія, яку очолив Владика Борис.

 

«У храмі, який освячений рік тому Патріархом Святославом Шевчуком, сьогодні ми молимося у день, коли освячується новий Центр імені Митрополита Андрея Шептицького. Храм Святої Софії – Премудрості Божої, Центр Митрополита Шептицького, цей університет, наша церква, наше спілкування – це слухання слова. У кожного з нас є різні проблеми, питання, ситуації, можливо, амбіції щось будувати, чогось хотіти… А Господь кличе нас відчути у своєму серці Його присутність. І якщо ми сьогодні не побачимо Його у цьому храмі, в очах ближнього, якщо ми своєю усмішкою не зможемо віддзеркалити Його світло, то це означає, що через свої інші пріоритети ми не виконали того, до чого покликані», – зазначив Владика Борис.

 

Після освячення Центру Митрополита Андрея Шептицького відбулось його відкриття за участі головного фундатора Джеймса Темертея, архітектора Центру Стефана Беніша та інших почесних гостей.


 

«Не одне покоління молило Господа, щоб відродження прийшло в Україну. А найкращим відродженням є освіта і виховання. Ще патріарх Йосиф Сліпий, стукаючи кулаком по столі, просив Господа про університет. І це сталося. Тому дякую Богові та усім присутнім за допомогу, молитву та співпрацю», – наголосив у своєму виступі отець Богдан Прах.

 

Джеймс Темертей, канадський бізнесмен та благодійник родом з Донецька, зазначив, що для нього велика честь бути свідком відкриття Центру Митрополита Андрея Шептицького.

 

Він додав, що був членом комітетів з відбору архітекторів, які займаються великими будівельними проектами, і розуміє, що доволі рідко результат перевищує обіцяне, тому особливо цінно, що архітектор Стефан Беніш якнайкраще зрозумів його задум: мало обіцяти – але робити багато.

 

Серед гостей були також і представники місцевої влади, зокрема міський голова Львова Андрій Садовий, голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова ЛОР Олександр Ганущин.

 

Потому відбулось урочисте відкриття виставки, присвяченої Митрополитові Шептицькому.

 

Центр Митрополита Андрея Шептицького має 5 поверхів, де розташовані бібліотека, офісні приміщення, виставкові та конференц-зали та різноманітні творчі простори, які вже чекають на відвідувачів.

11.09.2017