У Фінляндії відкрили центр боротьби з гібридними загрозами.

Мова йде передовсім про небезпеку, яка виходить з Росії.

 

 

Засновниками Європейського центру з протидії гібридним загрозам (Hybrid CoE), який було відкрито у Гельсінкі, стали 12 країн ЄУ й НАТО: Фінляндія, Швеція, Норвегія, США, Франція, ФРН, Велика Британія, Іспанія, Польща, Естонія, Латвія і Литва.

 

Як заявили представники нової структури, під гібридними загрозами мають на увазі, серед іншого, поширення неправдивої інформації, атаки проти інформаційних систем, а також інші види атак за допомогою сучасних технологій. Вцілому, це ворожі дії, спрямовані на дестабілізацію держави без формального оголошення війни.

 

«Центр покликаний допомогти протистояти новим загрозам, спрямованим на дестабілізацію держави. Метою його роботи є не пряме відбиття атак ззовні, а дослідницька робота», – процитував портал телерадіомовлення Yle слова керівника Центру Матті Саарелайнена (Matti Saarelainen).

 

Hybrid CoE, який тісно співпрацюватиме з Європейською Унією та Північноатлантичним Альянсом, також організовуватиме спільні навчання і вдосконалюватиме канали й способи обміну інформацією.

 

На семінарі, присвяченому відкриттю Центру, зазначалося, що гібридну небезпеку становлять не тільки окремі держави, а й терористичні й кримінальні організації. Однак помічник Генерального секретаря НАТО з питань розвідки і безпеки Арндт Фрайтаґ фон Лорінґгофен (Arndt Freytag von Loringhoven) згадав у цьому зв'язку лише одну державу – Росію. «Росія – одна з головних країн, за якими ми спостерігаємо. Як приклад можна навести анексію Криму, події в східній Україні і кібератаки проти Демократичної партії США», – зазначив Фрайтаґ.

07.09.2017