Україна має для ООН свій проект щодо миротворців.

 

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко заявив, що держава має свій проект щодо спорядження миротворчої місії на Донбас. Водночас він не виключив, що офіційний Київ погодиться взяти за основу презентований Росією проект, якщо той передбачатиме мандат для місії і на ділянці українсько-російського кордону.

 

Про це Єльченко сказав у коментарі телеканалу "112-Україна".

 

Зі слів постійного представника, українська сторона прагне бачити в фінальній резолюції пункт, котрий передбачатиме присутність миротворців ООН у всіх районах у зоні конфлікту, включаючи кордон. Також принциповим моментом є виведення російських військ із ОРДЛО до приходу миротворців.

 

"Фінансування місії буде відбуватиметься з миротворчого бюджету ООН. Є бюджет регулярний, а є миротворчих операцій. Я чув оцінки, що це буде не менше мільярда доларів на рік, але я не фахівець. Обов’язково у цій місії має буде означено, що вона буде перебувати на всій території Донбасу, в першу чергу на російсько-українському державному кордоні. Ще одне питання, принципове для нас, – це виведення до розгортання місії ООН всіх іноземних військ, а вони там одні – РФ", – розповів дипломат.

 

При цім присутність росіян серед "блакитних шоломів" неприпустима. "Не може країна, яка є стороною конфлікту, Росія, одночасно бути миротворцем", – наполіг посол.

 

Крім того, Україна сподівається, що на миротворців покладуть більше функцій, ніж ґарантування безпеки СММ ОБСЄ. "Це не може бути лише охорона спостерігачів ОБСЄ. Для цього простіше їх озброїти, а не заводити туди ще якісь військові сили ООН, які будуть їх охороняти", – вважає Єльченко.

 

"У нас все це є, напрацьоване. Воно є на руках наших партнерів, – додав посол. – Ми подивимося протягом кількох днів, якщо буде потреба, ми подамо і розповсюдимо свій альтернативний. Інший варіант – працювати на базі російського проекту. Це не означає, що там має все лишитися так, як вони написали", – резюмував постійний представник.

 

Єльченко нагадав, що Росія неодноразово на полях Радбезу ООН перешкоджала внесенню резолюції про миротворчу місію на Донбасі, погрожуючи правом вето.

 

"Постійно РФ подавала нам та іншим сигнали, що вона заблокує будь-яку спробу це все перекласти на офіційний папір і схвалити резолюцію Ради Безпеки ООН, тобто погрожувала своїм право вето. Саме тому ми не могли нікуди рухатися у цьому питанні", – наголосив пан Володимир.

 

06.09.2017